GDCK Križevci u službi humanosti – održana skupština križevačkog Crvenog križa

U Hotelu “Kalnik” održana je skupština Gradskog društva Crvenog križa Križevci na kojoj je usvojen plan rada za 2023. godinu. Kako je rekla ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec, plan rada ne razlikuje se od dosadašnjih osim kada se uspješno aplicira na nove programe i projekte.

“Od redovnih djelatnosti i dalje ćemo se baviti socijalno-humanitarnim djelatnostima kao što su sabirne akcije, podjela humanitarnih paketa, pružanje potpora i humanitarne pomoći za socijalno ugrožene osobe. Imamo i provođenje zdravstvenih programa, rad s mladeži gdje nas posebno veseli što će se u idućoj godini nakon dvije godine stanke, održati i natjecanje mladih u pružanju prve pomoći. Ponovo ćemo moći ostvariti kontakt s mladima i nastaviti kontinuitet. I dalje ćemo se baviti službom traženja, provoditi aktivnosti i mjere u sustavu civilne zaštite koliko će to biti potrebno, provoditi tradicionalne akcije Crvenog križa, obilježavati sve važnije datume: Tjedan borbe protiv tuberkuloze, Tjedan Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodni dan Crvenog križa, Tjedan solidarnosti, Mjesec borbe protiv ovisnosti i drugo. U sustavu civilne zaštite nastojat ćemo ostvariti edukacije i aktivnosti preko Županijskog interventnog tima kao i Gradskog interventnog tima” – rekla je ravnateljica Antonija Pukec.

Ravnateljica je kazala da će se i dalje provoditi program pomoći u kući.

“On ima više izvora financiranja koji će ostati i u narednoj godini. Imamo za područje grada koji financiraju grad i županija, za područje općina koji financiraju općine i županija, imamo pomoć u kući i za osobe koje pomoć pružaju putem rješenja Centra za socijalnu skrb. Imamo i projekt “Zaželi” koji smo dobili u ovoj godini i provodi se dio i iduće godine. Zaposlena je preko njega 31 žena. S obzirom da je ovo na šest mjeseci, nadamo se da će u idućoj godini ići natječaj na koji ćemo ponovo aplicirati i planiramo zaposliti i veći broj žena ukoliko će nam to poziv dozvoljavati” – kazala je Antonija Pukec.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci uspješno provodi i projekt Savjetovalište Crvenog križa preko kojeg tjedno pruža individualna i grupna savjetovanja;

“Savjete pružaju četiri liječnice i psihologinje te socijalne radnice i korisnici puno sudjeluju u tome i traže određene teme da se obrade. Već niz godina provodimo i projekt Dnevni boravak Crvenog križa. Puno žena sudjeluje u tome, aktivne su i sudjeluju na svim događanjima, sajmovima i manifestacijama” – ističe ravnateljica.

U okviru GDCK Križevci za potrebite djeluje Socijalna samoposluga “Sveti Marko Križevčanin”. U ovoj godini bilo je nešto manje donacija za Socijalnu samoposlugu.

“Bilo je više usmjereno na ukrajinsku krizu pa je za socijalnu samoposlugu za naše socijalno ugrožene građane bilo nešto manje, ali borimo se i kroz razne akcije i zamolbe nastojimo prikupiti donacije. U istom smjeru ćemo nastaviti i u idućoj godini. Imamo i program Kluba osoba treće životne dobi kojemu je to zadnja, treća godina provođenja u 2023. Usmjeren je na osobe starije životne dobi da lakše prebrode osamljenost. Imamo i projekt FEAD – školski pribor za Podravinu i Prigorje. U idućoj godini ide realizacija te nabavljamo školski pribor i školsku opremu za djecu za Križevce, Koprivnicu i Đurđevac. Također imamo još nekoliko projekata za koje čekamo odgovor. Planiramo educirati djecu u školama o klimatskim promjenama i važnosti očuvanja okoliša, a nadamo se da će u idućoj godini biti aktualan i projekt “Spremni za doniranje”. Odnosi se na posrednike u doniranju hrane, a županijsko Društvo Crvenog križa je prijavilo banku hrane. Imamo i projekt “Mladi za bolje sutra” usmjeren na poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu za koji čekamo rezultate” – istaknula je ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec dodao je da postoji niz socijalnih programa te da bi uz to trebalo educirati mlade o pružanju prve pomoći.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus kazala je da je za 4. i 5. siječnja 2023. organizirana edukacija za pružanje prve pomoći i realističan prikaz povreda.

“Znači, kompletna priprema svih voditelja mladih za natjecanje iz pružanja prve pomoći koje će se održati iduće godine. Kao županijsko društvo CK za sva tri društva organiziramo te edukacije. Drugi vid je da imamo Gradski interventni tim i Županijski interventni tim čiji članovi prolaze edukaciju iz prve pomoći” – rekla je predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus.

Na kraju skupštine predsjednik GDCK Križevci Franjo Husinec zahvalio je svim članovima skupštine i djelatnicima GDCK Križevci na vrijednom radu, volonterima na radu za opće dobro te poželio dobro zdravlje i puno uspjeha u 2023. godini.

ji/radiokrizevci