Održano javno predstavljanje 223. broja Meridijana – glavna tema grad Križevci

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u ponedjeljak je održano  javno predstavljanje 223. broja časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja Meridijani (broj za studeni i prosinac 2022.,Glavna tema broja su Križevci – grad koji zove mlade. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjane Janeš – Žulj, zadovoljstvo što se na stranicama Meridijana govori upravo o Križevcima izrazio je gradski pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Obratio se i predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec kao veliki poštovatelj prirode, neumorni graditelj i čovjek koji je zasadio milijun stabala o čemu se može čitati u ovom broju Meridijana.

Glavna i odgovorna urednica i direktorica izdavačke kuće Meridijani, povjesničarka umjetnosti i etnologinja Petra Somek, prof. i Hrvoje Dečak, mag. nov.predstavili su izdavačku kuću Meridijani i posebno novi broj časopisa o Križevcima.

“Glavna tema o Križevcima pisana je pomalo afirmativno. Ne govorimo samo o njegovoj bogatoj povijesti, srednjoeuropskoj kulturi i vrijednim povijesnim spomenicima, nego nam je namjera bila opisati i sadašnjost – gospodarsku, kulturnu, pa i komunalnu obnovu. Namjera je bila predstaviti Križevce kao mjesto po mjeri čovjeka, mjesto ugodno za život, mjesto koje privlači ulagače, kapital, turiste, što silno priželjkuje gradsko vodstvo. Žitelji se toliko silno trude afirmirati grad da smo i mi to prepoznali te želimo pridonijeti, pa i naše čitatelje privoljeti na posjet. Jer zaista se ima što vidjeti” – ističe Petra Somek.

Iz pera novinara Hrvoja Dečaka (inače po ocu iz obližnjeg Ravna), u Meridijanima se može više doznati o burnoj prošlosti Križevaca, ali i svijetlim planovima za budućnost. Nekadašnje središte Križevačke županije koja je obuhvaćala gotovo polovicu sjeverne Hrvatske, danas se Križevci brendiraju kao grad zelenih energija i zdravog života što je posebno istaknuto u novom broju časopisa Meridijani. Istaknuti su i znameniti Križevčani, a razgovarano je i s dva istaknuta gospodarstvenika: Ivanom Katavićem, vlasnikom KTC-a i Mirkom Habijanecem, predsjednikom Uprave tvrtke Radnik.

Osim glavne teme broja, grada Križevci, na predstavljanju je bilo govora o još nekim drugim zanimljivim temama. Dr. sc. Tihomir Marjanac govorio je o “pogledu u svemir iz Križevaca” – o meteoritu KRiževci, prvom Kozmološkom centru u Hrvatskoj i zvjezdarnici te o “vječnoj” temi” – kako i zašto su izumrli dinosauri.

Kroz program je vodila knjižničarka Maja Petračija, a svi u publici dobili su na poklon jedan od starijih brojeva Meridijana, a ovaj najnoviji broj o Križevcima (br 223) mogli su kupiti. Zainteresirani građani mogu ga nabaviti od izdavača.

ji/radiokrizevci