Oprezno u prometu tijekom novogodišnjih blagdana

Predstoji nam  noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2023. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama na gradskim trgovima, ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke ponovno upozoravaju na činjenicu da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. U cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama, svim vozačima savjetuju da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da koriste institut „dogovornog vozača“ odnosno da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe.

Velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom novogodišnje noći prisustvuju dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, policija upozorava da ne žure s jednog mjesta na drugo, da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač pod utjecajem alkohola.

Na sve vozače apelira da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika.

Podsjećaju pješake da se kreću nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, a ukoliko ih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Apelira se da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji, te da se prije prelaska ceste, uvjere da istu mogu sigurno prijeći. Bicikliste upozoravaju na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću.

Vozačima i pješacima ne savjetuje se korištenje mobitela i sličnih uređaja za vrijeme sudjelovanja u prometu, a vozače i putnike u vozilima policja savjetuje da koriste sigurnosni pojas te da djecu prevoze pravilno smještenu u dječje sjedalice.

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.

PU KC-KŽ