Donacijama i prikupljanjem artikala za socijalnu samoposlugu pomaže se potrebitima

Kako bi se pomoglo najugroženijim pojedincima i obiteljima, već nekoliko godina u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci djeluje socijalna samoposluga “Sveti Marko Križevčanin”. Opravdanost njenog osnivanja uvidjela se zbog sve većeg broja građana koji su egzistencijalno ugroženi te nemaju sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.     Donacije građana prošle su godine za socijalnu samoposlugu bile  smanjene jer su više bile usmjerene na stradale u potresu i ukrajinskoj krizi.

“To su bile dvije situacije u kojima su naši građani pokazali veliko srce i osjetljivost prema ljudima u potrebi. No, potreba ima i u našoj sredini što smo rješavali putem socijalne samoposluge. Budući da socijalna samoposluga nema osiguran izvor financiranja, nastojimo na razne načine osigurati taj kontinuitet donacija. Pišemo zamolbe, apliciramo na natječaje za donacije gdje god se ukaže prilika, a još jedan od načina prikupljanja donacija je ispred trgovačkih centara. Naši volonteri i djelatnici dijele letke s popisom artikala koji su nam u tom trenu potrebni, a građani ih mogu ostaviti u košari kod volontera. Ovdje u Križevcima ovakav način prikupljanja odobrili su nam KTC i SPAR te im od srca zahvaljujemo što su nam pomogli da na ovakav način popunimo naše, u jednom trenu već prilično prazne police u samoposluzi ” – kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec.

Vjeruje se da će i u ovoj godini građani pokazati svoju humanost i kolike god bile poteškoće, prehrambenim i higijenskim artiklima pomoći da se popune police socijalne samoposluge.