Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u sklopu projekta “Čunčana čipka” provodi tečaj

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u sklopu projekta “Čunčana čipka” kontinuirano provodi tečajeve izrade čunčane čipke.

Čunčanje je tehnika u kojoj je nit vezena u seriju ukrasnih čvorića. Najprije se takva vrsta čipke koristila kao obrub tkaninama (stolnjacima i ovratnicima), a kasnije se izrađivala i kao samostalna dekoracija.

Izrađuje se pomoću dvaju čunaka na koje se namota konac. 

Čunčana čipka izrađuje se u dvije faze. Rade se lančići i prsteni. Posebnost joj daju zubići koji je dodatno ukrašavaju.

Kako se čipke i različiti ručni radovi ne bi čuvali samo u ormarima i škrinjama, u sklopu ovog projekta radi se i nakit od čipke. U njegovoj izradi kombiniraju se čipka i perle. Nakit od čipke vrlo je dekorativan i lagan, pa je pogodan za nošenje. U radionicama se izrađuju sve vrste nakita: ogrlice, naušnice, narukvice, prstenje, broševi i ukrasi za kosu. Nakit se izrađuje u raznim bojama i na podlogama raznih boja čime se postiže kontrast i čipka se bolje ističe.

Čunčana čipka izrađena u sklopu dosadašnjih  radionica postigla je veliki uspjeh, te je stoga nastavak njene izrade i promocije u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Križevci najzastupljeniji oblik aktivnosti projekta Dnevnog boravka.

Budući da od utorka 17. siječnja u 17:00 sati u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ulica Franje Račkoga 22  započinje novi tečaj izrade čunčane čipke, molimo sve zainteresirane osobe da se, zbog ograničenog broja polaznika, prijave na broj 048/711-700. Voditeljica tečaja je Emini Baričević.

Veselimo se Vašem uključivanju u tečaj jer ćete time kroz druženje steći nova znanja i  podržati aktivnosti našeg Dnevnog boravka i projekta “Čunčana čipka”.