Obrok u školi od ponedjeljka besplatan za sve učenike – u OŠ Sveti Petar Orehovec čeka se odobrenje za kuharice

Odluka Hrvatskog sabora o dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i svim učenicima u Hrvatskoj omogućila je besplatni obrok u školi. Država će za obrok svakog učenika u Hrvatskoj izdvojiti 10 kuna. S ravnateljem Stjepanom Lučkim razgovarale su učenice Osnovne škole Sveti Petar Orehovec o tome kako  se u ovoj školi organizira prehrana za sve učenike.

U medijima najavljuju da je u školama od ponedjeljka osiguran obrok za sve učenike? Kakva je situacija u našoj školi?

Uspjeli smo već s prvim danom ovog polugodišta organizirati obrok za svakog učenika. Međutim, nismo bili u mogućnosti organizirati kuhane obroke za sve učenike jer za to nemamo uvjete. To ćemo biti u mogućnosti tek kad budemo imali dovoljan broj kuharica. Za sada ih imamo dvije (jedna u matičnoj školi, a druga kuha za PŠ Gregurovec i Fodrovec), a prema pedagoškom standardu za 300 učenika trebali bismo imati četiri kuharice. Nadležnima smo podnijeli  zahtjev za još dvije kuharice te čekamo odobrenje. Još jedan problem je i mala blagovaonica. U našoj ima mjesta za samo 54 učenika. Danas je dio učenika dobio je suhi obrok (krafnu ili paštetu) nabavljen u tvrtki Robin. Nabava suhih obroka bila je jedina mogućnost s obzirom na kratki period za organizaciju ovakve aktivnosti. Naša škola organizirala je takav način prehrane kao i druge škole koje nemaju sve uvjete za pripremu obroka u svojim školskim kuhinjama.

Dio učenika dobio je obrok iz programa “Pametan obrok za pametnu djecu”. Taj program  Županija organizira već nekoliko godina za sve škole kojima je osnivač. To su zdravi obroci, a jelovnike planiraju stručnjaci iz Podravke. Kad budu zadovoljeni svi uvjeti, sva djeca dobivat će zdrave, kuhane obroke. U naše područne škole koje nemaju kuhinju planiramo  dostavljati kuhane obroke.  No, tu također postoji prepreka jer nemamo vozilo koje zadovoljava zakonske propise za prijevoz hrane. Postoje najave iz Županije da će osigurati zadovoljavajuća vozila do iduće školske godine.

Hoće li se anketirati učenike i pitati ih tko želi jesti u školskoj kuhinji ili se podrazumijeva da se obrok organizira za sve koji su taj dan u školi?

Obrok se organizira za sve. Nikakvog anketiranja neće biti. Ukoliko baš netko ne želi imati obrok u školi, roditelji tog učenika trebaju razredniku dostaviti izjavu na osnovu koje ćemo otkazati obrok za tog učenika.  

Dosta  učenika naše škole je vrlo izbirljivo što se tiče prehrane te zato nisu korisnici školske kuhinje. Smatrate li da će se količina bačene hrane povećati i znate li hoće li možda država pokrenuti neku kampanju o problemu bacanja hrane u školama?

Količina bačene hrane će se zasigurno još povećati, ali teško je predvidjeti koliko. Nemam nikakve informacije da netko priprema kampanju o problemu bacanja u školama.  Pretpostavljam da se očekuje da to odrade učitelji i roditelji. Zato bi bilo dobro kad zdravstveni odgoj ne bi bio fragmentiran po različitim predmetima. Možda bi tad bilo i više mogućnosti  za  bavljenje temom zdrave prehrane.

Određen broj djece u školskim kuhinjama hranio se besplatno jer su kroz projekte osigurana sredstva. Hoće li se ti projekti sad otkazati?

Ne, ništa se neće otkazivati. Npr. u našoj školi 76 učenika hranilo se besplatno jer je za njih osiguran novac od Europskog socijalnog fonda. Za svakog učenika dobivali smo 5,47 kn. Obaveza je škole da Ministarstvu dostavi popis tih učenika, a država će nam za svakog od njih isplatiti razliku do 10 kuna.

/Ema Pacur, 6. c; foto: Ines Martinek 6. a/