Filmaši OŠ Sveti Petar Orehovec osvojili 330 eura za film o pozitivnoj integraciji izbjeglica

Slogan natječaja bio je “Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg”.

Filmska grupa Osnovne škole Sveti Petar Orehovec osvojila je drugo mjesto i novčani iznos od 331,81 eur (2.500 kuna)  na natječaju UNHCR Hrvatske i Festivala tolerancije. Nagradu su osvojili za kratku reportažu “Samo u Vrbovcu”.

Tema festivala bila je pozitivna integracija izbjeglica, a kao slogan organizatori su istaknuli slijedeću misao: “Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg”.

“Kao što samo ime filma govori,  snimali smo ga u Vrbovcu jer smo u medijima pročitali zanimljivu priču kako je njihov Crveni križ uspio urediti frizerski salon za izbjeglice. Međutim neki mještani Vrbovca  na početku su se na društvenim mrežama usprotivili ovakvoj vrsti pomoći. Žene iz Ukrajine su se uplašile i nisu željele izlaziti iz hotela. Ipak, Jelena Mucko, ravnateljica CK Vrbovec bila je uporna u pojašnjavanju njihove akcije i pridobila je javnost. Sad je sve uredu i Ukrajinke ponovo dolaze u salon.

Snimateljice filma Veronika Puškar i Lara Trušček.

Sve ovo morali smo ispričati u 3 minute jer su organizatori postavili pravilo da filmovi ne smiju biti duži od tri minute. Snimateljice filma su Valerija Puškar i Lara Trušček. U žiriju koji je dodjeljivao nagrade bili su: Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a, Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, Nebojša Slijepčević, redatelj i profesor na ADU, Mia Cvitković, studentica kamere ADU i mlada azilantica iz Sirije. Na mrežnoj stranici Festivala tolerancije, objavili su izjavu mlade azilantice o našem filmu. “Svidjela mi se ova ideja. Neki ljudi možda ne shvate ideju i misle da to nije ništa, ali ja govorim kao osoba koja je već bila na tom mjestu. Ove male stvari STVARNO vam pomažu da na trenutak skrenete misli s okrutne stvarnosti i osjećate se kao svaka druga osoba oko sebe i zaboravite na rat.” – azilantica iz Sirije

Prvu nagradu na festivalu osvojili su učenici iz OŠ  Petar Zrinski Šenkovec, a treću nagradu učenici iz OŠ Odra. Oni su  u svojim filmovima govorili o prilagodbi  učenika iz Ukrajine koji pohađaju njihovu školu. Na natječaju je sudjelovalo 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske. Svoje filmove mogle su prijavite škole koje su već sudjelovale u nekim programima Festivala tolerancije.

Nama  je ovo bilo  prvo snimanje izvan teritorija naše općine i žao nam je što smo zaboravile snimanje popratiti kojom fotografijom. Imale smo malu tremu  i zato što nismo baš razumjele sve što su nam naši sugovornici pričali.  Ipak nekako smo se sporazumjeli  i mislimo da smo za film izabrali kadrove koji dovoljno jasno prenose priču o vrijednoj akciji koju je uspio ostvariti vrbovečki Crveni križ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
smart

/Lara Trušček, 8. b; foto: S. L./