Izložba Put čipke u Galeriji Koprivnica

Izložbom Put čipke nastavljena je uspješna suradnja Gradskog muzeja Križevci i Muzeja grada Koprivnice, a njome je Gradski muzej Križevci prošle godine obilježio sedamdesetu obljetnicu osnutka. Nastala je okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja. Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Čipka izrađena u Svetoj Mariji po tom je mjestu i dobila naziv svetomarska i njezina izrada je u devetnaestom stoljeću i tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća bila vrlo intenzivna. Izrađuje se na valjkastom jastuku, smještenom u košaricu s relativno malim brojem batića i taj postupak iziskuje vještinu i koncentraciju. Služila je za ukrašavanje međimurske nošnje te za izvoz u Podravinu, Moslavinu, Bilogoru i dio Prigorja, a njezinom izradom čipkarice su ostvarivale dodatnu zaradu za pokrivanje troškova kućanstva ili za nabavu miraza. Prodajom čipke bavile su se špicerice koje su radove prikupljale po selu, a zatim ih prodavale ili mijenjale za drugu robu. Osim njih, čipku su prodavali i obrtnici, prije svega medičari, koji odlaze na sajmove i proštenja i u udaljenije krajeve. To objašnjava njezinu prisutnost na nošnji već navedenih područja.

Sve vrste čipke na batiće javljaju se isključivo na dijelu oglavlja udanih žena, jednoj vrsti kapice koja je poznata pod nazivom poculica, odnosno jednom od verzija tog naziva ovisno o području: paculjca, poculjca (Moslavina, Bilogora), poculjica (Prigorje). Nosi se pričvršćena na kosu i ukrašena dodatnim dijelovima oglavlja na stražnjem dijelu glave. Zahtijeva vještinu pravilnog postavljanja po strogo određenim pravilima. Suvrstica ovog pokrivala karakteristična za nekoliko sela Bilogore i Moslavine nosi naziv špice i odnosi se na malu podstavljenu kapicu izduženog pravokutnog oblika na koju je prišivena uz desni i lijevi rub bogato nabrana šira traka čipke na batiće. Ovo pokrivalo učvršćuje se nisko na zatiljku, u visini donjeg ruba oba uha, ili čak i niže, a zahtijeva strogu frizuru sa začešljanom kosom razdijeljenom po sredini.

Izložba će biti otvorena 20. siječnja u 18:00 sati u Galeriji Koprivnica, Zrinski trg 9, a može se razgledati do 1. ožujka 2023. godine.

(foto:GradskimuzejKriževci)