Krenule pripreme za uvođenje građanskog odgoja u križevačke osnovne škole

S obzirom da se u osnovnim školama u Križevcima želi uvesti izvođenje nastave građanskog odgoja, u Gradskoj upravi danas je održano predstavljanje riječkog Priručnika za Građanski odgoj i obrazovanje na temelju kojeg se u svim riječkim osnovnim školama provodi građanski odgoj.


Uvodno je okupljene ravnatelje križevačkih osnovnih škola i njihove suradnike kao i jednu od autorica ovog Priručnika, Orjanu Marušić Štimac, psihologinju iz Osnovne škole Nikole Tesle u Rijeci pozdravio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel napomenuvši kako je ovo jedan od koraka prema uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u pete, šeste, sedme i osme razrede svih križevačkih osnovnih škola.


Ono što je bio cilj kod izrade Priručnika je da on bude sveobuhvatniji, da pokrije i grad i selo, bez obzira na materijalne uvjete i sposobnosti djece,“ pojasnila je na početku autorica Priručnika te potom detaljno predstavila okupljenima primjenu ovog Priručnika u provođenju aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje.


Podsjetimo, Grad Križevci je krajem 2022. godine sklopio Sporazum o suradnji s Gradom Rijekom na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u križevačkim osnovnim školama. Naime, Grad Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji od školske godine 2016/2017. uspješno svojim učenicima omogućuje građansko obrazovanje. Sukladno ovom Sporazumom, Gradu Križevcima ustupit će se svi potrebni nastavni materijali kako bi se u školama kroz građanskog obrazovanje promicalo nenasilje, tolerancija i solidarnost, te kod učenika razvijale ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštivanju ljudskih prava i na razumijevanju života u građanskom društvu. Implementacija građanskog odgoja odvija se u sklopu projekta Europe Goes Local te se njegova primjena očekuje početkom nove školske godine.