Obilježena kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” – poslana poruka nenasilja i razumijevanja

Kampanja One Billlion Rising u Križevcima – Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježena je danas na Strossmayerovom trgu u Križevcima u organizaciji Udruge HERA Križevci.


“Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri. U Hrvatskoj je prošle godine bilo ubijeno 13 žena od bliskih partnera, a godinu prije bilo ih je 14. Ove godine obilježava se 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojemu sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku. Ovogodišnji moto USTANIMO ZA SLOBODU! / RISE FOR FREEDOM ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost te empatiju prema svakoj ženi koja je doživjela bilo koji oblik nasilja. Svake godine nam se pridružuju škole jer važno je što ranije govoriti o problematici nasilja te senzibilizirati učenice i učenike na ovu problematiku da se što prije prepoznaju neki određeni znakovi nasilja ” – izjavila nam je predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić.

Grad Križevci uvijek se uključuje kao podrška jer vrlo je važan senzibilitet društvene zajednice. Kampanji su podršku dali gradonačelnik Mario Rajn i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.


“Kampanja “Milijarda ustaje” se od samih početaka odvija u Križevcima zahvaljujući našoj Udruzi HERA i ja im zahvaljujem što zaista osvješćuju društvenoj zajednici nužnost razgovora o temi nasilja nad ženama. Vrlo su porazni statistički podaci koji govore da je svakih 15 minuta jedna žena ili djevojčica zlostavljana. U skladu s globalnom kampanjom koja kaže da je ovo godina inspiracije i težnji, pozivam sve sugrađane da zaista težimo ka izgradnji tolerantne zajednice pune suosjećanja, razumijevanja i podrške. Važno je o ovim problemima itekako otvoreno razgovarati kako bi na vrijeme prevenirali i svakako spriječili nasilne oblike ponašanja prema ženama, ali i općenito u društvu” – poručio je gradonačelnik Mario Rajn.


SVJETSKI POKRET Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – ‘One Billion Rising’ u veljači i ožujku svake godine, provodi kampanju u oko 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj. Članicama HERA-e pridružile su se Križevačke mažoretkinje plesnom koreografijom na ‘himnu’ kampanje BREAK THE CHAIN (Prekini lanac), učenici te članovi Udruge “Maslačak” Križevci.