Križevačke Vode se ne pripajaju Koprivničkim vodama već ostaju samostalni isporučitelj do daljnjeg

Križevačke Vodne usluge ostaju samostalni isporučitelj do daljnjeg. Ustavni sud RH na sjednici održanoj 7. veljače 2023. ukinuo je Uredbu o uslužnim područjima čime se Vodne usluge Križevci, između ostalog, do daljnjeg, ne pripajaju Koprivničkim vodama, objavio je na društvenim mrežama križevački gradonačelnik Mario Rajn.

“U obrazloženju odluke Ustavni sud navodi dvije vrlo bitne činjenice, na koje smo i mi kao Grad Križevci upozoravali da je Vlada svjesno i namjerno “čekala” protek roka za objavu izvješća o provedenom e-savjetovanju što se nikako ne može smatrati dobrom praksom i postupanjem u skladu i sa svrhom zbog kojih je obvezno savjetovanje propisano člankom 11. stavkom 4. Zakona o pravu na pristup informacijama (“Narodne novine” broj 25/13. i 85/15.)”

Vlada u Uredbi nije navela nikakve razloge i nije obrazložila jesu li uspostavom uslužnih područja, formiranih na način propisan Uredbom, ispunjeni kriteriji propisani člankom 7. stavkom 1. ZoVU-a kao i hoće li se Uredbom postići primarni legitimni cilj određen ZoVU-om.”

Mi smo kao Grad od početka tvrdili kako smo na e- savjetovanju imali vrlo dobru argumentaciju, temeljenu na činjenicama, međutim ta argumentacija nije ni mogla biti temeljito evaluirana jer je Uredba već stupila na snagu što je izlišnim učinilo predmetno javno savjetovanje.

Također, od početka smo upozoravali da se u slučaju spajanja Vodnih usluga Križevci Koprivničkim vodama neće ispuniti ciljevi spajanja uslužnih područja, budući da Vodne usluge Križevci mogu samostalno upravljati vodnim resursima.
Zahvaljujem se svima vama koji ste imali povjerenja u gradsku administraciju koju vodim da ćemo učiniti sve da naše Vodne usluge d.o.o. ostanu u Križevcima i svima koji ste vjerovali da radimo sve u interesu našega grada.

Pozvao sam i oporbene stranke i čelnike na zajedništvo, međutim neki od njih su politiziranjem pokušali insinuirati da kao Grad nismo učinili dovoljno. Sada se vidi da su bili u krivu, međutim i dalje ih pozivam da budu konstruktivni u zajedničkom interesu Križevaca i ne koriste ovu situaciju za jeftino prikupljanje političkih bodova.

Mi ćemo i dalje, zajedno s ostalim gradovima, raditi pritisak na Vladu da odustane od pripajanja uslužnih područja na ovaj destruktivan način. Vlada je do srpnja dobila priliku za popraviti svoju odluku, možda predizborna godina pripomogne da se odgovorni urazume i donesu pravedne odluke koje respektiraju glas lokalnih zajednica.
Ovo je velika pobjeda, međutim ništa još nije gotovo, moramo biti spremni na novu rundu pokušaja uskraćivanja naših prava. Mi ćemo biti spremni, tko ima imalo političke mudrosti i građanske hrabrosti, pridružit će nam se.


Vaš gradonačelnik Mario Rajn, stoji u poruci.