Predstavljanjem zbornika radova „Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha“ završeni Dani Marcela pl. Kiepacha

U Kozmološkom centru danas je predstavljen zbornik radova „Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha“ koji su pripremili Nikola Ostojčić, mag.hist, dr.rer.nat. Andrej Dundović i dr.rer.nat. Petar Pavlović.


Uvodno je Andrej Dundović pojasnio kako je na temu Marcela Kiepacha nastalo već nekoliko radova, no kako je cilj ovim zbornikom bilo ponuditi publici nešto novo, općenitije, pa je tako u prvom radu, pod nazivom „Marcel Kiepach kao dio povijesti inovacija i znanosti“, Nikola Ostojčić raspravljao o globalnom kontekstu razvoja znanosti i tehnologije te u njega stavio Kiepachov život i doprinos.

Nadalje, u drugom radu pod nazivom „Fizika iza Kiepachovih izuma“ Andrej Dundović osvrnuo se na najpoznatije patente koji su sačuvani odnosno udaljenim čitanjem brodskog kompasa, dinamom za automobilsku rasvjetu te ujedno pojašnjava čestu zabludu da je Kiepach izumio žirokompas dok se u trećem radu pod nazivom „Što znači biti izumitelj“ Petar Pavlović bavi ulogom izumitelja kao jednog od istraživača prirode.


Zbornik radova nastao je u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ kojega je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Predstavljanju zbornika radova prisustvovao je uime Grada Križevaca pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.
Ovim programom završeni su 4. Dani Marcela pl. Kiepacha koji su i ove godine kroz brojne programe obilježili život i rad ovog izumitelja na polju elektrotehnike koji je rođen u Križevcima 12. veljače 1984. godine.