Održana godišnja skupština Udruge “Agata” – edukacije, predavanja, radionice za kvalitetniji život

Na godišnjoj skupštini članice Udruge Agata Križevci u ponedjeljak su jednoglasno usvojile izviješće o radu i financijsko izviješće u prošloj godini te donijele program rada i financijski plan za ovu godinu. Izviješće za 2022. godinu podnijela je predsjednica Melita Miščević koja je istakla sve aktivnosti koje su se provodile kroz godinu.


“Obilježavamo Dan svete Agate, naše zaštitnice prisustvovanjem misi i prisjećanjem na sve naše članice koje su izgubile bitku s bolešću. Provodili smo radionice s pripremama za obilježavanje Dana narcisa, obilježavali prigodne datume s ciljem da skrenemo pažnju da žene trebaju redovito voditi brigu o svome zdravlju i kvaliteti života. Surađujemo i s Osnovnom školom Ljudevita Modeca i njihovim učiteljicama. Edukativno predavanje o osnaživanju žena održala je psihologinja Marina Trbus, a trenerica Dalia Škapul osmislila je vježbe za razgibavanje u koje su se uključile i kolegice iz prijateljskih klubova” – rekla je Melita Miščević.

Dio članica udruge sudjelovao je na projektu “Promocija zdravlja i i prevencija bolesti” te su boravile na Pagu s Gradskim društvom Crvenog križa Križevci, sudjelovale su na modnoj reviji, održale okrugli stol s porukom važnosti odaziva na kontrolne preglede i liječenje oboljelih žena. U prosincu su održali promociju slikovnice “Zagrljaj sreće” koja je nastala kao suradnja kluba Agata i Osnovne škole Ljudevita Modeca uz financijsku podršku Grada Križevaca.

Usvojen je i program rada za 2022. godinu kojeg je također predočila predsjednica Melita Miščević. U njemu je istaknuto da će se i dalje nastaviti provoditi dosadašnje aktivnosti kao što su: Dan mimoza, Dan narcisa, Dan ružičaste vrpce, održavati će se radionice i druženja.


“Za Međunarodni dan žena predstaviti ćemo u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” slikovnicu “Zagrljaj sreće”. Sa svojim programima prijavili smo se na natječaj Grada Križevaca, a željeli bi se prijaviti i na županijski natječaj. I ove godine planiramo organizirati predavanja o samopregledu dojke u srednjim školama zbog poticanja što ranijeg otkrivanja raka dojke i odlaska na preglede.


Smatramo da treba i dalje voditi brigu o oboljelim ženama, stupiti s njima u kontakt, posjećivati ih te im biti podrška u fazi izlječenja. Tu je važno spomenuti i dalje suradnju s Klinikom za tumore kod naručivanja žena za preglede i u najtežim životnim trenucima da što prije počnu s liječenjem i terapijama te da im kroz svoje iskustvo bolesti olakšamo njihovo psihičko li fizičko stanje. U nekim situacijama ženama pomaže i naša psihologinja Sanela Štubelj. U ovoj godini pojačati će se rad u kreativnim radionicama jer imamo novi prostor koji odgovara našim druženjima. Rad na ukrasnim predmetima i atmosfera u kojoj se svi dobro osjećamo pomaže nam u kvaliteti života.” – istakla je Melita Miščević.

Najavila je i druge aktivnosti, sudjelovanje u programima Grada, suradnju s Udrugom Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, edukativna predavanja, izlete, odlazak na kazališne predstave i druga kulturna događanja. Mjesec listopad je mjesec obilježavanja ružičaste vrpce i cilj je preventivnim pregledima što ranije otkriti zloćudnu bolest.
“Kao i do sada, i ubuduće želimo pomoći ženama i biti uz njih u toku liječenja.


Želimo ukazati građanima na važnost odaziva na redovne kontrolne preglede. Njima se bolest otkriva u ranom stadiju i u velikom postotku tako postaje izlječiva, a oboljeloj ženi se pruža mogućnost kvalitetnijeg života” – zaključila je Melita Miščević.

(ji)