Olinka Gjigaš – direktorica TZ Križevci: imamo projekte sadnje stabala, Prigorske medene staze, Prigorske mliječne staze

Turistička zajednica Grada Križevaca provodi nekoliko uspješnih i zanimljivih projekata. Tako joj je natječaju Hrvatske turističke zajednice “Hrvatska prirodno tvoja” krajem prošle godine odobreno 1577 eura za projekt poticanja razvoja održivog turizma, odnosno sadnju drveća. Od 299 turističkih zajednica na području Hrvatske, križevačka Turistička zajednica je među 116 koje su ostvarile ova sredstva u najvišem iznosu.


“Prošle godine donesena je Glasgowska deklaracija o šumama i korištenju zemljišta i postalo je evidentno da moramo prepoloviti emisije ugljika u ovom desetljeću, a isto tako ponovo uhvatiti milijarde tona iz zraka. Jedan od načina da se to napravi je sadnja drveća. Turistička zajednica Grada Križevaca je u suradnji s Komunalnim poduzećem Križevci i u dogovoru s Gradom tražila ponude i gledali smo što i gdje posaditi. Projektom je uvjetovano koliki je minimalni broj sadnica te moramo posaditi najmanje 10 sadnica minimalne visine 140 centimetara. Uvjetovano je da to bude na frekventnim lokacijama u gradu gdje stvarno posjetitelji borave. Fakultet šumarstva dao je listu vrsta koja je odobrena za sadnju zbog toga što nije svako drvo isto i ne pomaže hvatanju ugljika iz zraka. Uvjetovano je da to budu šumske vrste, a ne modificirane male patuljaste vrste. Ovih dana vidjet ćemo koje su to vrste i lokacije na području grada gdje bi ta stabla bila posađena.” – kaže direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš.

Ima još zanimljivih projekata, doznali smo u Turističkoj zajednici. Jedan od njih su Prigorske medene staze.
“Prošle godine je to isto bio projekt koji je sufinanciran od Hrvatske turističke zajednice gdje pričamo priču o pčelama i medu. Plan je da ta edukativna staza bude postavljena na Strossmayerovom trgu prema semaforu. Djeca i odrasli na popularan način bi učili o proizvodnji meda, pčelama i košnicama. Mislim da je to jedan lijepi projektić koji će se vidjeti u gradu” – ističe Olinka Gjigaš.

Najavljuje i postavljanje tabli “Prigorske mliječne staze” unutar gradske tržnice na mliječnom dijelu.
“Na tablama je na lijep način objašnjena proizvodnja mlijeka, zapravo od livade do sira tako da će posjetitelji i kupci na tržnici možda provesti i nešto više vremena čitajući o tome. Također se mogu s time upoznavati djeca križevačkih škola i vrtića koja nemaju baš priliku vidjeti domaće životinje. Moramo raditi na tome da se educiramo o proizvodnji zdrave hrane i održivog razvoja” – dodala je direktorica TZ Olinka Gjigaš.