Veliko djelo Stevana Stojanovića Mokranjca “Božanstvena liturgija sv. Ivana Zlatoustoga” izvest će se u spomen Vladimira Kranjčevića

U bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, više od šezdeset križevačkih i zagrebačkih pjevača, 8. veljače 2023. s početkom u 20 sati izvest će veliko djelo Stevana Stojanovića Mokranjca “Božanstvena liturgija sv. Ivana Zlatoustoga”.

Na inicijativu dirigenta Ozrena Bogdanovića i nekolicine bivših pjevača Akademskog zbora SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” odlučilo se ovim projektom u spomen na velikog hrvatskog dirigenta i glazbenog pedagoga Vladimira Kranjčevića, inače počasnog građanina Križevaca, obilježiti treću godišnjicu njegove smrti (9. veljače 2020. – 9. veljače 2023.).

“Jedan od najljepših bisera duhovne glazbe, Mokranjčeva Liturgija na neki način je postala zaštitni znak zbora “Ivan Goran Kovačić” i dirigenta Vladimira Kranjčevića. To smo djelo izvodili djelomično ili u cijelosti nebrojeno puta na koncertima diljem svijeta, a stavak “Tebe pojem” postao je svojevrsna himna goranovaca jer se pjevao kad god bi se našli zajedno – na sprovodima, vjenčanjima, večerama… Prvi put Liturgiju smo izveli davne 1975. godine u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu, a kasnije i u zagrebačkoj katedrali. Izvedbe su se nizale dalje, od Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, preko Šibenika, Zadra, Beograda, Niša, Negotina, zatim Montreuxa, Berlina, Münchena i Pariza. Pjevala se u Pekingu, Shangaju, Kantonu, Pjongjangu i Vonsanu. Dva puta smo je snimili kao nosač zvuka, a kao solisti koji su pjevali svećeničke i đakonske recitative s nama su nastupali Marijan Jurišić, Branko Blaće, Stanko Petrović, Miroslav Živković, Vladimir Ruždjak i Nicolai Gedda. Zadnji put s maestrom Kranjčevićem izveli smo Liturgiju u veljači 2017. u prepunoj bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Samo zbog tog koncerta, kojeg smo posvetili osamdesetom rođendanu našeg maestra, sakupili smo se mi goranovci njegove generacije, iako većina nas nije aktivno pjevala više desetljeća. Po prvi put, umjesto koncertne izvedbe, pjevani dijelovi bit će integralni dio mise zadušnice posvećene našem maestru Kranjčeviću povodom trogodišnjice njegove smrti”, napominje pjevačica maestrove generacije Vesna Foršek.

Svoj obol ovom događaju svakako daju prevoditelj liturgijskog slavlja mons. Milan Stipić, biskup križevački koji će s đakonima Liviom Marijanom i Antonijem Pajićem služiti ovu službu, zatim sopranistica Lidija Horvat Dunjko kao i tenor, iguman Afanasij (Nikolić) dok će komorni sastav pjevača križevačke katedrale kojeg je sastavio mladi dirigent Martin Pleše izvesti antifone kao sastavni dio liturgije prije ‘službe riječi’.

“Maestro Vladimir Kranjčević upoznao je grkokatoličko bogoslužje još kao petogodišnjak i to u križevačkoj katedrali odlazeći s bakom i djedom na misu, a Mokranjac ga prati od magisterija u Beogradu kod Vojislava Ilića, pa pjevanje Mokranjca i to prema istočnom katoličkom bogoslužju jedina je logična, pa rekao bih i dobitna kombinacija”, spominje dirigent Ozren Bogdanović.