Otvorena izložba “Dani Marcela pl. Kiepacha – otkup i donacija obitelji Hlebec”

U Križevcima je započelo obilježavanje Dana Marcela pl. Kiepacha u znak sjećanja na ovog poznatog izumitelja rođenog u Križevcima. U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba pod nazivom “Dani Marcela pl. Kiepacha – otkup i donacija obitelji Hlebec”. Krajem prošle godine Željko Hlebec donirao je Gradskom muzeju Križevci vrijednu donaciju osobnih fotoaparata i fotoopreme iz druge polovice prošlog stoljeća, dok je dio kolekcije otkupio Gradski muzej za svoj fundus. Osim fotoaparata i fotografske opreme može se razgledati i jedno od prvih kućnih računala. Izložbu su razgledali učenici križevačkih osnovnih škola Ljudevita Modeca i “Vladimir Nazor” sa svojim nastavnicama i ravnateljima Tomislavom Bogdanovićem i Igorom Brkićem. Ostaje otvorena do subote, 11. veljače.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi kazala je da je Željko Hlebec dugo godina radio kao fotograf za tadašnje novine i fotografijama obilježio brojna mjesta, planine, ljude i događaje.

“I Križevci su izlazili po raznim novinama te se prikazivala njihova povijest i razvoj grada. Zato nam je Željko Hlebec jako važan. Donirao je Gradskom muzeju Križevci svu svoju fotografsku opremu koju je godinama sakupljao. Ovo je prilika da se upoznate s djelićem povijesti fotografije, odnosno tehnologije koja je doprinijela da fotografija nastane. Tu je i jedno od prvih kućnih računala koje je također njegova donacija i njega su si rijetki mogli priuštiti” – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi i pozvala sve koji žele da dođu do subote pogledati ovu vrijednu izložbu.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel:

“Izložba se otvara povodom četvrtog izdana Dana Marcela Kiepacha. Imamo priliku podsjetiti se na to tko je bio Marcel Kiepach, koja su bila njegova postignuća i koliko je bio značajan ne samo za Križevce, Hrvatsku, Europu nego i za cijeli svijet. Zahvaljujem Gradskom muzeju Križevci što se i ove godine uključio u Dane Marcela Kiepacha i uspio zadržati kontakte s našim sugrađaninom Željkom Hlebecom koji je već više od pola stoljeća neumorno, kako profesionalno, tako i amaterski i volonterski radio na promicanju Križevaca” – rekao je pročelnik Sandro Novosel.