Otvorena izložba “Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima” – križevački Ogranak MH organizirao 656 događaja

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca otvorena je u utorak u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci izložba “Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”. Svečanom otvorenju prisustvovali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, član Glavnog odbora Matice hrvatske Stjepan Sučić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renate Husinec, obratila se ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je izrazila zadovoljstvo je izložba postavljena u ovom prostoru te se prisjetila i svog sudjelovanja na izložbi križevačkog Ogranka Matice hrvatske. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn poželio je svima dobrodošlicu na slavlje Matice hrvatske:
“Matica hrvatska je nezaobilazna institucija koja je od svog osnutka očuvala jezik, kulturu i identitet hrvatskog naroda. Posebna mi je čast pozdraviti vas kao gradonačelnik Križevaca, starog slobodarskog grada čija su četvorica sugrađana bili među utemeljiteljima Matice ilirske 1842. godine. Matica je dio naše svakodnevice, integralni dio naše društvene zajednice, podupiremo njene projekte i zahvaljujem gospođi Renati Husinec koja više od 30 godina nesebičnog rada u Matici hrvatskoj zaista čini kulturnu scenu grada Križevaca bitno bogatijom” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istakao je da je ovo 181 rođendan Matice hrvatske te podsjetio na njen razvoj i osnivanje ogranaka.
“Ogranak u Križevcima je jedan od najaktivnijih, najuspješnijih i najbogatijih. Ova izložba to pokazuje. Moramo misliti na svoju prošlost, na svoju tradiciju, ali i u teškim izazovnim vremenima moramo promišljati o budućnosti. U ovom globaliziranom svijetu u kojem živimo, Matica hrvatska postaje važnija nego ikada. U kriznim vremenima Matica hrvatska i matičari obavljaju onaj najvažniji zadatak, čuvanje identiteta. U zadnjih godinu dana broj novoprimljenih članova Matice hrvatske je za 300% veći nego u 2021. godini. Taj zanos očekujemo da nastavite, pogotovo u ovom gradu kulture, gradu koji je pokazao da zna prepoznati značenje Matice hrvatske. Mislim da svi zajedno možemo puno učiniti da Hrvatska bude bolja. Vidjevši ovu izložbu mogu reći da ste sjajne stvari napravili” – kazao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

O djelovanju Ogranka Matice hrvatske u Križevcima govorila je predsjednica Renata Husinec. Ogranak je nezaobilazni nositelj kulturnog života u Križevcima. Osnovan je 1965. godine, a za Hrvatskog proljeća 1971. i središnjica i ogranci prisilno prestaju s radom. Uspostavom suverene Republike Hrvatske Matica ponovo počinje sa svojim djelovanjem, što se u Križevcima dogodilo 27. studenoga 1990. godine.


Objavljivanjem velikog broja različitih publikacija i priređivanjem brojnih događanja, križevački su matičari dali prepoznatljiv doprinos čuvanju i promicanju identiteta križevačkog kulturnog prostora i njegovih znamenitih ljudi u Hrvatskoj i u inozemstvu.
-“Organizirali smo 656 događaja, izdali 69 brošura i kalendara, predstavili 176 knjiga, organizirali 18 znanstvenih skupova, 97 tribina, 44 književne večeri, 73 izložbe, sudjelovali u organiziranju brojnih koncerata i još mnogo drugih događaja” – rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec.


Istakla je i predstavljanje križevačkog Ogranka Matice hrvatske u drugim zemljama te promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnog života te skrbi za društveni razvitak i za hrvatski jezik.

Stihove je čitao Ozren Bogdanović, a u glazbenom programu nastupila je sopranistica Dunja Rebić uz glasovirsku pratnju Darka Golubića. Izložba je otvorena do 4.ožujka 2023.

ji/prigorskiradio