Trenerica plesa na svili Dijana Čeh zavoljela je ovu vještinu

dijana

Ples na svili vještina je suvremenog i novog cirkusa koja je sve popularnija u Hrvatskoj. Time se bavi Dijana Čeh u Križevcima. Zavoljela je ovu disciplinu kroz Udrugu K.V.A.R.K. i aktivnosti koje ona provodi: Križevački ulični festival edukacije i razbibrige, odnosno KUFER te ostale projekte i programe koje udruga provodi već dulji niz godina. Dijana je završila i radionice kao i tečaj prve razine za trenericu u sklopu Aerial Physique škole iz Los Angelesa o čemu nam je ispričala:

“Išla sam na radionice u studio kod trenerice Anite Simikić te u Centar zdravlja PlasmaSaal kod instruktorice plesa na svili Sandre Dunaj. Prvo sam radila na svili povezanoj poput ljuljačke jer je to lakše za početnike da dobiju neke osnovne pokrete, kondiciju i snagu. Nakon što sam dobila snagu i poradila na tim osnovnim pokretima, prebacila sam se na klasičnu svilu. Sada već dulje vrijeme treniram sama i koristim se internetom kako bih savladala same trikove. Krajem prošle godine uspješno sam završila online tečaj za instruktoricu plesa na svili Aerial Physique škole koja ima sjedište u Los Angelesu u Californiji. Taj tečaj priznat je od američke nacionalne akademije sportske medicine i američkih cirkuskih edukatora te od strane američkog atletskog i fitness udruženja” – kaže Dijana.

Instruktorica plesa na svili Dijana Čeh planira i sama provoditi treninge jer vjeruje da bi u Križevcima i okolici za to vladao interes.

“Nadam se da će biti interesa s obzirom na to da u okviru Udruge K.V.A.R.K. već dulji niz godina radimo na razvoju suvremene cirkuske scene na području grada, ali i županije te i šire. Provodimo brojne projekte i programe, članovi smo Nacionalne cirkuske platforme i Cirkuske rezidencijalne mreže. Izvršni direktor udruge K.V.A.R.K. Saša Lončarić je i u funkciji producenta član Društva umjetnika suvremenog cirkusa koji svojim zagovaračkim aktivnostima radi na dobivanju statusa i priznanju suvremenog cirkusa kao jedne izvedbene umjetničke forme s obzirom da danas suvremeni cirkuski umjetnici nemaju svoj status i prava”- napominje Dijana.

Ples na svili nije lagan. No, kako kaže trenerica Dijana, treba najprije pokazati dobru volju i želju za time, zatim se poradi na snazi i kondiciji te savladavanju pravilne tehnike i trikova. Trenira u prostoru Kluba kulture.

“Treniram 2-3 puta tjedno. Treninzi traju oko sat i pol, od čega 20-tak minuta odlazi na zagrijavanje, zatim posljednjih 10-tak minuta na istezanje tijela i kondicioni dio treninga. Naporno je i treba puno raditi, biti uporan i poraditi na svim elementima kako bi trik na kraju bio uspješan. Tu se aktiviraju sve mišićne skupine. Na visini sam od oko 4-5 metara, no za sve trikove nije potrebno ići na najveću visinu. Uglavnom se veće visine koriste kada vam je potrebno dovoljno prostora da se možete preokrenuti. Dosta početničkih trikova se radi na podu, odnosno na strunjači i kada se to savlada, kreće se na ostale korake na svili. Navikavate se malo-pomalo na visinu i tada je sve lakše” – dodala je Dijana.

Ples na svili izazovna je vještina, posebna kombinacija plesa i gimnastičkih elemenata. Jača tijelo i samopouzdanje i savršena je rekreacija za tijelo i duh. Zasigurno će i u Križevcima te okolici naći dosta poklonika tako da će trenerica Dijana svoje znanje i vještinu moći na njih prenijeti.

(ji)