U prostorijama Križevačke eparhije otvoren Centar za život Udruge „Hrvatska za Život”

Održano je svečano otvorenje Centra za život udruge „Hrvatska za Život” u Križevcima, a u prostorijama koje im je ustupila na korištenje Križevačka eparhija.
Ovo savjetovalište za trudnice i obitelji blagoslovio je križevački vladika Milan Stipić, a otvorenju su nazočili dr. sc. Krunoslav Puškar, jedan od voditelja križevačkog Centra, Dijana Brozović, nacionalna koordinatorica centara za život, i Petra Milković, potpredsjednica udruge „Hrvatska za Život” pod kojom djeluje inicijativa „40 dana za život”.

„Naša Križevačka eparhija izašla je ususret inicijativi ‘’40 dana za život” da bi se ovdje otvorio Centar za život. Drago mi je da na jedan ovakav način surađujemo kao Mistično Tijelo Kristovo. Smatram da je uvijek lakše kad se zajedno rade ovakve duhovne stvari i kad je biskup ili svećenik u blizini, a važno je zajedno učiniti sve da se pomogne upravo trudnicama i obiteljima u potrebi”, istaknuo je križevački vladika Milan prilikom otvorenja Centra za život.

Dr. Krunoslav Puškar, član udruge „Hrvatska za Život” koji će sa svojom suprugom voditi ovo križevačko savjetovalište, naglasio je kako je ovaj Centar kruna sedmogodišnjeg djelovanja inicijative „40 dana za život” u samome gradu. „Kako nam je iz godine u godinu počelo prilaziti sve više žena koje su imale pobačaj, shvatili smo kako je potrebno naći prostor u kojem će trudnice koje razmišljaju o pobačaju umjesto pobačaja dobiti pravu pomoć, a ta je pomoć ovo savjetovalište u kojem im možemo ponuditi materijalnu, moralnu i duhovnu pomoć”, dodao je.

Na njegove se riječi nadovezala Dijana Brozović, nacionalna koordinatorica centara za život i voditeljica Centra za život u Zagrebu, izrazivši nadu da će ovo savjetovalište biti mjesto susreta s trudnicama u potrebi. „Svakodnevno se susrećem s trudnicama koje razmišljaju o pobačaju. One su najčešće prepuštene same sebi i same donose odluku o pobačaju ili ih pak partner sili na pobačaj. U dugom i toplom razgovoru s njima pokušavamo vidjeti kako im konkretno možemo pomoći. Najčešće je dovoljan samo jedan susret da se uvjere da nisu same i da se ohrabre da donesu život u sebi na ovaj svijet”, objasnila je Dijana Brozović.

Petra Milković, potpredsjednica udruge „Hrvatska za Život”, naglasila je kako je u našim centrima za život spašeno stotinjak života. „Zahvaljujući inicijativi ‘’40 dana za život” danas stotinjak žena ne nosi ranu pobačaja, a stotinjak djece živi. To su najveći plodovi našeg djelovanja”, nadodala je.

Petra Milković i dr. Krunoslav Puškar zahvalili su na kraju križevačkom vladiki na ustupljenom prostoru za 6. Centar za život njihove Udruge i na mogućnosti što mogu zajedno raditi na izgradnji kulture života u gradu Križevcima.

Križevački Centar za život nalazi se u sklopu jedne od kanoničkih kurija Križevačke eparhije na adresi Franje Račkoga 26, Križevci.