Gradonačelnik Mario Rajn predstavio Križevce u sjedištu Europske komisije

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu održana je konferencija Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju na temu energetske krize i uloge gradova, a kojoj je na poziv organizatora prisustvovao gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn.

Na konferenciji su primjere borbe protiv energetske krize predstavili predstavnici velikih europskih gradova poput Milana, Varšave, Stockholma, Freiburga i brojni drugi gradovi, a prisustvovalo je gotovo 400 predstavnika jedinica lokalnih samouprava i europskih institucija. Bitno je naglasiti da su Križevci bili jedini grad iz Republike Hrvatske koji je prepoznat kao primjer dobre prakse po pitanju energetske tranzicije građana što je zasigurno potvrda dobrog smjera u kojem grad po tom pitanju ide. Ovaj događaj bila je prilika predstaviti kako europski gradovi reagiraju na energetsku krizu i osvrnuti se na koji način im institucije Europske unije i europske države mogu pomoći u jačanju njihovih programa i mjera.

Gradonačelnik Rajn sudjelovao je na panelu o zaštiti i jačanju građana u odgovoru na energetsku krizu s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, predstavnicima institucija Europske komisije zaduženima za klimu te predstavnicima gradova Varšave, Stockholma i Clermont-Ferranda. Naglasio je kako su Križevci još 2018. godine, puno prije ove energetske krize, shvatili važnost i prednost korištenja obnovljivih izvora energije. Kroz projekt “Križevački sunčani krovovi” i uključivanje građana postavljene su solarne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice “Franjo Marković”.

Slijedom toga, Grad je 2020. pokrenuo program sufinanciranja postavljanja solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća, a upravo je prošle godine zabilježen do sada najveći interes građana zbog čega je Izmjenama i dopunama Proračuna bilo potrebno osigurati i dodatna sredstva. “Mi u Križevcima vodimo se s tri ključna načela. Prvo je da su nam građani uvijek prvi, slušamo ih, drugo je da slijedimo zacrtane srednjoročne i dugoročne ciljeve i treće je da se borimo protiv energetskog siromaštva,” naglasio je gradonačelnik. Predstavio je rad Energetsko-klimatskog ureda, program savjetovanja građana po pitanju energetskog siromaštva i brojne druge projekte koji se provode po pitanju energetske tranzicije.