Održan sastanak na temu upisa učenika u I. razred srednje škole

Održan je radni sastanak na temu upisa učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. kojem su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Ana Mušlek, ravnatelji srednjih strukovnih škola te predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Križevci.

Kako je istaknuo zamjenik Ljubić, ključno je uskladiti potrebe gospodarstva i obrtništva s planom upisa, kako bi školske ustanove obrazovale mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omogućili ostanak u našoj županiji. Dodao je kako su u tom pogledu odrađeni i individualni sastanci sa srednjim strukovnim školama, na kojima je usuglašen broj učenika u razrednom odjelu po pojedinim zanimanjima. 

Od resornog se Ministarstva očekuju rješenja za nova zanimanja – za web dizajnera u Strukovnoj školi Đurđevac, tehničara za elektroniku u Obrtničkoj školi Koprivnica te agroturističkog tehničara u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci. Spomenimo uz to da će se i u 2023./2024. školskoj godini upisivati dva razreda medicinskih sestara u Srednjoj školi Koprivnica. Postupak unosa i potvrđivanja plana upisa za škole i osnivače traje do 15. ožujka, nakon čega se od Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje verifikacija upisa.

Sudionici sastanka složili su se da škole trebaju pratiti trendove u gospodarstvu, a sudeći prema kretanjima na tržištu na kojima vlada potražnja za strukovnim zanimanjima, interes za školovanje u strukovnim i obrtničkim zanimanjima ne bi trebao nedostajati.

Dodajmo na kraju kako je i ove godine u planu predstavljanje srednjih škola i prezentacija svih zanimanja na gradskim trgovima u Križevcima i Đurđevcu, dok se u Koprivnici predstavljanje planira na prostoru ispred novoizgrađenog Centra kompetentnosti. Strukovna će se zanimanja predstavljati i putem medija i društvenih mreža, a važan segment promocije bit će i Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije, koji se pokazao iznimno koristan i informativan za učenike.

Pratite nas na društvenim mrežama!