Župan prisustvovao konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost“

U organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižici u Zagrebu održana je konferencija „Sadašnjost, a ne budućnost“ kojoj je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a uime Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije Ivan Rerih i Nikola Kovačec.

Župan Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, sudjelovao je u panel raspravi zajedno s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem, zamjenicom župana Istarske županije Jessicom Aquavita, županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić, županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin te županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom. U raspravi su sudjelovali i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

U razgovorima dana podrška radu Koordinacije županijskih savjeta mladih kao tijela koje ujedinjuje mlade diljem Hrvatske i djeluje kao platforma za razmjenu iskustva. Također je naglašeno kako mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice te iniciraju korisne lokalne politike.

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama – stipendije, izrada akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića te korištenje sportskih dvorana za sportske i druge aktivnosti. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba za velikim infrastrukturnim projektima koji će unaprijediti ruralne sredine i mladima omogućiti sadržaje koji su im potrebni za kvalitetan život, što će onda utjecati na bolje demografske prilike. Potrebno je spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao, budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

Zajednički zaključak svih panelista je kako je suradnja između županija i županijskih savjeta mladih konstruktivna i usmjerena boljitku lokalnih zajednica, no kako postoji mnogo prostora da bude još uspješnija u odgovaranju na želje i potrebe mladih.