Svečano otvoren Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Vrbovcu

Svečana završna konferencija povodom izgradnje Centra za pružanje socijalnih usluga u zajednici Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec održana je u srijedu, u prostorijama novoizgrađenog Centra u Vrbovcu.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec, Jelena Mucko kazala je kako otvorenje zgrade znači puno, jer nisu imali svoj prostor. -Ovakav prostor nam je od iznimne važnosti, a prostor je namijenjen za osobe starije životne dobi, za pružanje socijalnih usluga. Imamo dnevni boravak, kulinarsku radionicu, tekstilnu, keramičarsku, drvodjelsku, slikarsku, frizersku radionicu i čitav niz događanja u zgradi. Svaki dan nam dolaze novi korisnici, a imamo prostor za osobe koje sudjeluju u pomoći u kući.

Imamo opremljenu kuhinju za dostavu obroka i praonicu rublja, a pored toga imamo i dvije stambene zajednice putem kojih želimo pokazati kakvu skrb starijih osoba vidimo u doglednoj budućnosti – kazala je ravnateljica i dodala kako u dnevni boravak dolazi 80-ak korisnika na tjelovježbu, a oformljeno je i zborsko pjevanje.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj kazao je kako Gradu puno znači impresivna zgrada koja je uljepšala vizuru grada, a na usluzi je osobama starije dobi. – Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, jer su nas učinili ponosnima u Vrbovcu. Osim zgrade Crvenog križa tu je i zgrada centra Stančić, čekamo otvorenje te zgrade, a gradi se i novi Centar za socijalnu skrb u Vrbovcu – kazao je Kralj i uputio zahvalu Zagrebačkoj županiji te je izrazio zadovoljstvo što tri velika spomenuta projekta vode žene.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović kazao je kako Zagrebačka županija jako dobro poznaje problematiku ljudi starije životne dobi. -Kad smo čuli da je u problemu projekt koji je u početku trebao biti sufinanciran sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu, došlo je do nekih nesrazmjera pa smo dogovorili s Gradom i Crvenim križem da ćemo sufinancirati projekt s milijun kuna kako bi se projekt ostvario. To je velika stvar za Vrbovec i moram pohvaliti Grad i vrbovečki Crveni križ, jer je ovo prvi ovakav Centar u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija puno radi za ljude treće životne dobi, ali ćemo morati i dalje otvarati ovakve objekte. Ne smijemo zaboraviti te ljude – poručio je dožupan.

Zahvale svima na realizaciji projekta uputio je i predsjednik vrbovečkog Crvenog križa Mato Jelić, a svečanost su svojim dolaskom podržali saborski zastupnik i načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, načelnica općine Rakovec Brankica Benc, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec, načelnik općine Preseka Martin Martić, pročelnici Zagrebačke županije Ksenija Čuljak i Damir Fašaić, zamjenik gradonačelnika Vrbovca Marko Belošević, predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, ispred Ministarstva rada, obitelji i socijalne politike Romana Patača, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nikolina Tkalčec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vrbovec Irena Martak i brojni drugi uvaženi gosti.

Program su vodili Karmela Vukov-Colić i Dragan Vicković.