Svjetski dan osoba s Down sindromom

 Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka kako je službeno odredio Down Syndrom International (DSI). Taj dan je odabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u trisomiji 21. kromosoma. Downov sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška.


Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Down sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i intelektualni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. 


Obilježavanjem Svjetskog dana osoba s  Down sindromom želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava osoba s Down sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama. Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli, komunikativni, mogu biti kreativni, kopiraju ponašanje svoje sredine. Međutim čitav život potrebna im je njega i pomoć. Simbol Down sindroma su šarene čarape jer ih osobe s tim sindromom ne mogu upariti. Njihovim nošenjem pokazuje se podrška osobama s Down sindromom.

(foto:pixabay)