Koprivnica: Veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling posjetio Županijsku upravu

U nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji jučer je boravio veleposlanik Republike Irske Nj.E. Ruaidhri Dowling, a dočekali su ga župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac te predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, HGK ŽK Koprivnica i Obrtničke komore KKŽ.

Župan je veleposlaniku Dowlingu poželio dobrodošlicu te mu zahvalio na interesu za naš kraj, upoznavši ga s osnovnim informacijama o našoj županiji. Kroz prezentaciju mu je predstavio kapitalne projekte u obrazovanju i zdravstvu, s naglaskom na županijski Centar kompetentnosti i novih pet školskih sportskih dvorana, kao i gospodarske pokazatelje, odnosno najveće gospodarske subjekte na ovom području.

Također je bilo je riječi o velikim državnim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge i aglomeracijama, kao i o prirodnim i kulturnim bogatstvima, gdje je župan istaknuo naivnu umjetnost kao posebnost naše županije. Govoreći o planovima za budućnost, župan je predstavio projekte koji su uključeni u Razvojni sporazum te ostale investicije, poručivši veleposlaniku kako Hrvate i Irce vežu mnoge sličnosti koje mogu biti osnova za suradnju u mnogim područjima i još veće zbližavanje dvaju naroda.

Veleposlanik Dowling pohvalio je Županiju na brojnim projektima i investicijama koje provodi, što je pokazatelj kompetentnosti Županijske uprave, dodavši kako je Irska predana stvaranju uspješnih suradnji s mnogim krajevima Hrvatske, prvenstveno kroz sektor kulture. Također je pohvalio županijsko gospodarstvo te ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu kao zalog za budućnost i motiv mladima da ostanu živjeti i raditi na ovom području. Kao veliki potencijal za suradnju istaknuo je turizam, spomenuvši interes Iraca za raznolike mogućnosti koje nudi kontinentalni turizam, obzirom da su s našom obalom već dobro upoznati.

Viša stručna suradnica Renata Lohajner iz HGK ŽK Koprivnica veleposlaniku je predstavila podatke koji se tiču vanjskotrgovinske razmjene na državnoj razini, gdje smo prošle godine u Irsku izvezli 50 milijuna eura vrijednosti roba i usluga, a uvezli 106 milijuna eura.

Aktivnosti PORA-e Razvojne agencije predstavila je ravnateljica Melita Birčić, koja je naglasila kako je PORA regionalni koordinator za područje naše županije, čiji poslovi, prije svega, obuhvaćaju strateško planiranje i regionalni razvoj te pružanje stručne pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih projekata. PORA je tijekom 15 godina pružila stručnu pomoć u pripremi i provedbi 370 projekata vrijednosti gotovo 200 milijuna eura, a ravnateljica je naglasila kako su zainteresirani za nova partnerstva koja će im omogućiti stjecanje znanja i razmjenu iskustava.

U daljnjem razgovoru, župan i veleposlanik naglasili su važnost njegovanja prijateljskih odnosa dviju zemalja koje dijele mnogo toga zajedničkog, a posebno jaku povezanost s nacionalnim identitetom i domovinom.

Župan je veleposlaniku Dowlingu još jednom zahvalio na dolasku i pozvao ga u posjet županijskom Centru kompetentnosti te mu je u spomen na ovaj susret poklonio fotomonografiju „Koprivničko-križevačka županija“.