Obilježava se 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima

Od subote 29. travnja do ponedjeljka 1. svibnja u središtu Mariapoli Faro u Križevcima, u prostorima Grkokatoličke eparhije, obilježava se 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima.

Zahvalnu svetu liturgiju u subotu je predvodio križevački vladika Milan Stipić, a propovijedao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Liturgiju Stevana Mokranjca pjevao je združeni mješoviti zbor u čast Vladimira Kranjčevića.

“Hvala Goranovci ’70-ih i ’80-ih sa članovima HPD-a “Kalnik”, pjevačima katedrale, Ćirilo-metodovog kora i drugim pjevačima. Zajedno s nadbiskupom Giorgiom Linguom, apostolskim nuncijem u RH, križevačkim vladikom Milanom Stipićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom i solistima Lidijom Horvat Dunjkom i igumanom Afanasijem. Prepuna katedrala, u spomen na mo. Vladimira Kranjčevića”, poručio je na društvenim mrežama Ozren Bogdanović.

U nedjelju 30. travnja mozaični program o glavnim stupovima Duhovnosti zajedništva praćen osobnim svjedočanstvima pod naslovom Stablo i njegovi korijeni – duhovnost i život počet će u 10 sati. Uslijedit će misa u 12 sati.

Nakon ručka i kratkog predaha popodnevni dio programa počinje u 15 sati pod naslovom Stablo i njegovi plodovi – radionice i izložbe raznih izraza Pokreta fokolara.

Dan završava spontanim koncertom u 18 sati na kojem će se izmjenjivati niz izvođača nazočnih na proslavi.

U ponedjeljak 1. svibnja predviđene su sportske aktivnosti usmjerene osobito mladima pod nazivom Run4unity – uključivanje u svjetsku sportsku inicijativu za mir.

Pokret fokolara u Križevcima prisutan je od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Tadašnji grkokatolički biskup mons. Slavomir Miklovš godine 1984. dao je na raspolaganje Pokretu dio zgrade biskupske rezidencije, nekoliko kurija i poljoprivredno zemljište. Prionulo se obnovi starih zgrada i sjenika uz velikodušno sudjelovanje svih pripadnika i simpatizera Pokreta iz Hrvatske i šire.

Utemeljiteljica Pokreta fokolara Chiara Lubich već je godine 1991. suživot i aktivnosti članova novonastalog središta nazvala gradićem i kasnije mu dala ime Faro – Svjetionik. Tzv. gradići svjedočanstva, kojih danas u svijetu ima 25, mjesta su gdje se duhovnost zajedništva Pokreta fokolara očituje u izvornom modelu suživota, gdje se kroz lepezu raznih aktivnosti svjedoči da je moguće ljudsko društvo temeljeno na zakonu uzajamne ljubavi.

Otkad je prije tri godine vladika Stipić sjedište grkokatoličke eparhije vratio u Križevce, događa se suživot i bliskija suradnja između te dvije zajednice.