Održana konferencija “Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji”

U sklopu proslave 30. obljetnice od osnutka, Koprivnička-križevačka županija je u partnerstvu s Klubom poslovnih žena Koprivničko-križevačke županije Alfa, HGK ŽK Koprivnica, Obrtničkom komorom KKŽ i tvrtkom Lals media d.o.o. u utorak, 18. travnja u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica organizirala konferenciju “Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji”.

Župan Darko Koren je tom prilikom ispred Županijske uprave u prigodnom govoru zahvalio svim partnerima koji su sudjelovali u organizaciji te istaknuo kako žene treba što više ohrabriti da se uključe u poduzetništvo.

„Žene u poduzetništvu imaju našu podršku i ravnopravne su s muškarcima što potvrđuju i brojne vodeće pozicije u visokom menadžmentu. Zanimljiv je i podatak da Županijsku upravu čini oko 70 posto žena koje rade sjajan posao. Trebamo raditi na tome da se muški i ženski svijet poduzetništva ne dijeli, jer mnogo se puta pokazalo da su žene u smislu suradnje i odgovornosti bolji poslovni partneri. Ono što treba napomenuti jest činjenica da je ženama poduzetnicama definitivno teže kad se uzmu u obzir privatne obveze i odgoj djece, stoga vam odajemo dužno poštovanje na tome što činite za obitelji. Županija će i nadalje davati snažnu podršku ženskom poduzetništvu jer je to važno za razvoj gospodarstva i društva“, istaknuo je župan Koren.

Sudionicima konferencije obratili su se i Marijana Sopek iz tvrtke LALS MEDIA i Renata Lohajner iz HGK ŽK Koprivnica koje su zahvalile Županiji na inicijativi i organizaciji konferencije te dodale kako je važno promovirati žensko poduzetništvo spomenuvši kako od 206 tvrtki na području županije u njih 46 su žene na rukovodećim pozicijama. Sanja Pernjak predsjednica Kluba poslovnih žena KKŽ Alfa i tajnica HOK Obrtničke komore KKŽ Irena Kovačić pridružile su se čestitkama 30. rođendana Županije te uz zahvale na organizacijskoj inicijativi i okupljanju žena u poslovnom svijetu istaknule kako od 1903 obrtnika na našem području čak 639 žena ima svoje obrte. Mišel Jakšić gradonačelnik Grada Koprivnice kazao je kako je potrebna veća zastupljenost žena u javnoj upravi što je dodana vrijednost te kako ga veseli veće uključenje žena u gospodarski sektor.

Nakon uvodnih govora uslijedio je panel „Financiranje žena poduzetnica“ – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja, na kojem su između ostalih govorili pročelnik Marijan Štimac koji je kazao kako su od 3.600 poslovnih subjekata u KKŽ, u njih 20% žene nositeljice OPG-ova, 35% su obrtnice i 20% su vlasnice trgovačkih društava. Najpopularnije županijske mjere koje žene koriste su potpore za samozapošljavanje i za izlaganje na sajmovima. Što se samih Start-up programa tiče ove godine je na raspolaganju oko 90.000 eura te se očekuje velik interes.

Ravnateljica PORA Regionalna razvojna agencije Melita Birčić osvrnula se na natječaje za poduzetnike gdje se očekuju bespovratna sredstva namijenjena prvenstveno edukaciji i certificiranju, a kasnije će biti dostupni i natječaji za infrastrukturu i opremu. Spomenula je i proces industrijske, digitalne i zelene tranzicije koji će utjecati na sve poduzetnike pa tako i žene koje se vrlo dobro snalaze u dokumentacijama i planiranju u pogledu izvora financiranja projekata koje žele ostvariti.

Na drugom panelu „Žene u javnom životu“ bilo je riječ o balansiranju između poslovnog, političkog i privatnog života, a svoja su iskustva podijelila i predsjednica Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić koja je govorila o važnosti političke participacije žena te da žene treba još više ohrabriti da se uključe u politiku i donošenje odluka. Na kraju konferencije će se održati i motivacijski trening koji je za sve sudionice pripremila Ljiljana Drenški Cvrtila.