Koprivničko-križevačka županija na korak do dobivanja prestižnog statusa “KKŽ prijatelj djece”

U prostorijama Županijske uprave danas je održan radni sastanak Koordinacijskog odbora projekta „KKŽ – prijatelj djece“ i Ocjenjivačke komisije Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske te predstavnika ustanova čime je službeno započeo evaluacijski proces projekta na kojem Županija intenzivno radi posljednjih nekoliko godina kako bi uspješno stekla prestižni status „prijatelj djece“.

Ocjenjivačku komisiju u sastavu dr. med. Marija Hegeduš Jungvirth zaduženu za područje zdravstva, Arijanu Mataga Tintor zaduženu za područje međusektorske suradnje, socijalnu skrb i preventivne programe te Snježanu Krpes, glavnu tajnicu Saveza DND Hrvatske, zaduženu za odgoj i obrazovanje, kulturu i sport te članove Odbora i predstavnike ustanova, uvodno su pozdravili predsjednik Koordinacijskog odbora Ratimir Ljubić i župan Darko Koren.

Predsjednik Odbora Ljubić istaknuo je kako Županija ostvaruje odličnu suradnju sa školama, zdravstvenim ustanovama, Policijskom upravom, organizacijama civilnog društva i svima koji izravno utječu na razvoj dječjeg zdravlja i okruženja.

„Vrlo ozbiljno smo shvatili ovaj projket te smo napravili opsežan posao. Od prikupljanja i obrade podataka za izradu Strateškog plana, pa i sama kreacija Strategije je zahtijevala puno vremena. Uveli smo Program „Županija prijatelj djece“ i usko ga vezali uz Proračun, tako da garantiramo nastavak rada Koordinacijskog odbora i provedbu svih aktivnosti. Uskoro će započeti i izrada nove Strategije za razdoblje od 2024.-2026. godine u kojoj će se razraditi nove aktivnosti i novi projekti“, pojasnio je Ljubić te dodao kako trenutno status „prijatelj djece“ imaju dva grada, Koprivnica i Križevci te Općina Virje, a Županija snažno potiče i pruža svu potrebnu pomoć i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje iskazuju interes.

Župan Koren je kazao kako je cilj Županije stvoriti uvjete za jednak osobni razvoj djece u svakoj jedinici lokalne samouprave, svima pružiti jednake mogućnosti za rast i razvoj te djeci omogućiti da budu djeca.

„Županija mnogo ulaže u osobni razvoj djece i mladih, brinemo o kvalitetnim uvjetima obrazovanja, ali i njihovoj zdravstveno-socijalnoj zaštiti, razvoju vještina te potičemo sportske aktivnosti, dakle kontinuirano provodimo sve ono čime se znatno poboljšavaju uvjeti za razvoj djece. Jednakost šanse i najbolji uvjeti su nam stalno u fokusu, trebamo uistinu svi zajedno učiniti sve kako bi imali jednake startne pozicije. Ovim projektom te izradom strateških dokumenta potvrdili smo da na svim poljima ulažemo u djecu i mlade i njihovu budućnost te da radimo, unaprjeđujemo postojeće projekte i razvijamo nove“, istaknuo je župan te dodao kako će Koprivničko-križevačkoj županiji biti velika čast što će steći status prijatelje djece kojeg za sada imaju samo dvije županije u Hrvatskoj.

Pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić se priključila zahvalama članovima Koordinacijskog odbora, ravnateljima ustanova te svima koji su svojim radom i velikim zalaganjem doprinijeli približavanju jedinstvenom cilju, a to je Koprivničko-križevačka županija prijatelj djece što ne predstavlja samo status već realitet u svim društvenim područjima koji su vezani za napredak djece.

Članice Ocjenjivačke komisije izrazile su veliko zadovoljstvo što će imati prilike ocijeniti brojne programe i projekte te pohvalile odlično pripremljene materijale i izvještaje koji su dokaz da se Koprivničko-križevačka županija od samih početaka vodi strateškim planiranjem.

„Ovo sve što se predstavili i naveli može uistinu poslužiti kao ogledni primjer za sve ostale i kao primjer dobre prakse koje bi trebale slijediti i ostali zainteresirani za stjecanje statusa. Vaše Završno izvješće jasno pokazuje da se realizirali izvrsne programe u području međusektorske suradnje te da ste povezani s jedinicama lokalne samouprave, ustanovama i institucijama te da izuzetno brinete o ranjivim skupinama i ruralnim područjima čime dajete do znanja da želite postići jednaku poziciju za svu djecu koja žive na ovom prostoru. Na tome vam uistinu možemo čestitati“, istaknule su članice Komisije.

Uslijedila je rasprava po područjima odgoja i obrazovanja, kulture, sporta, slobodnog vremena , dječje participacije, zatim područja međusektorske suradnje, strateškog planiranja, socijalne skrbi, preventivnih programa u području socijalne skrbi, psihosocijalne podrške djeci i roditeljima, participativnih programa s djecom i mladima te područja zdravstva, zdravstvenih i preventivnih programa, prehrane, promocije dojenja, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, zdravstvenih ustanova i zavoda u nadležnosti Županije i udruga iz područja zdravstva. U konstruktivnom razgovoru sudjelovali su i svi ostali članovi Odbora, resorni pročelnici te prisutni ravnatelji zdravstvenih, socijalnih i školskih ustanova i predstavnici Društava naša djeca iz Koprivnice i Virja.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi krenulo se u terenski obilazak i posjetu odabranih lokacija na kojima su se članice Komisije uvjerile u kvalitetu realizacije navedenih programa. Dodajmo kako se do kraja ovog tjedna očekuje i odluka Središnjeg odbora Saveza o dodjeli statusa.

Uz župana i zamjenika župana te članice Ocjenjivačke komisije, današnjem sastanku su prisustvovale pročelnice Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta, Ana Mušlek i Maja Blažek, ravnatelj OB KC Mato Devčić, ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla, predsjednik Zajednice sportova KKŽ Stanislav Lovković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, predsjednica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica Osnovne škole Ivana Lackovića Croate Kalinovac Mirjana Bazijanec. predsjednica Društva naša djeca Virje Danijela Večenaj, predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš, ravnatelj Centra Svitanje Mladen Fajdetić, v.d.. predstojnik Zavoda za socijalni rad – Županijska služba Koprivničko-križevačke županije Danijel Rušak te viša stručna suradnica za međunarodne odnose u Službi ureda župana Marinela Ćurčić.