Posvećena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom


Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom svečano je otvorena na Bijelu Nedjelju u nazočnost brojnih žitelja Općine Kravarsko i župljana župe Kravarsko. Misno slavlje i posvećenje crkve predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a misi je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenici župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici gradova i općina s područja županije kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovih kulturo-umjetničkih društava.

Stara župna crkva stradala je u razornom potresu 29. prosinca 2020. i jedan je od simbola stradanja ‘petrinjskog potresa’ na području Zagrebačke županije, a ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji i u Zagrebačkoj županiji.

Crkva u Kravarskom izgrađena je u svega godinu dana i tri mjeseca od početka uklanjanja starog objekta. „Zagrebačka županija temeljem javnog poziva, kroz decentralizirana sredstva koja nam je Vlada RH dala za obnovu javnih objekata, dodijelila za njenu izgradnju 1,4 milijuna eura“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović poručivši kako će biti osigurani i dodatnih 250.000 eura kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Dodao je i kako je temeljem javnog poziva za obnovu zgrada javne namjene do sada potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,5 milijuna eura, od čega za područje općine Kravarsko 8 ugovora ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura.

Nova Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi.

„Lijepo je vidjeti crkveni toranj, prepoznatljivi simbol ovoga kraja koji krasi i grb Općine Kravarsko, ali zasigurno najljepši prizor je crkva puna vjernika. Bili smo ovdje zajedno neposredno nakon što je snažan potres pogodio ovo područje, na mjestu razrušene crkve Uzvišenja svetog Križa, a prije godinu dana rekli smo da ćemo sagraditi novu župnu crkvu. Drago mi je što upravo danas, na Bijelu nedjelju, svjedočimo završetku izgradnje crkve“, kazao je ministar Medved. „Ovo je snažna poruka suradnje Odbora za izgradnju crkve, Župe, Općine i Općinskog vijeća mještana Kravarskog, Zagrebačke županije i Vlade te svih koji su sudjelovali u ponovnoj izgradnji ove crkve, izvođača i vjernika, jer to zajedništvo i entuzijazam koje se ovdje moglo vidjeti u zadnjih godinu dana rijetko se viđa, a rezultat toga vidimo danas“, istaknuo je Medved, dodavši da će Vlada nastaviti ulagati napore za revitalizaciju ovog kraja kao i cijele potresom pogođene Banovine, uz poruku da održati i obnoviti život možemo samo zajedničkim snagama.

Na početku misnog slavlja biskup Košić je poručio kako je ovo “velika pobjeda dobra, kada se ova crkva kao iz praha podigla, nakon potresa koji joj je srušio zvonik i zidove. Bogu zahvaljujemo! Bogu koji je milosrdan i koji nam je darovao tu snagu i sposobnost, podigao duh onima koji su mogli ostvariti ovaj podvig te su, pomognuti dobrim ljudima i onima koji su željeli pomoći, sagradili novu crkvu”, istaknuo je sisački biskup Košić.

Prema riječima načelnika Kolareca na području Kravarskog u potresu je bilo oštećeno oko 550 objekata, u prva dva mjeseca obnovljeno ih je 90 posto. Danas je na tom području još osam obitelji koje nisu u svojim domovima.

Siniša Blatarić, župnik župe Uzvišenja Sv. Križa Kravarsko, zahvalio je Vladi RH i Zagrebačkoj županiji na financijskoj pomoći, kao i svim dobročiniteljima koji su pomogli izgradnju Crkve i omogućili održavanje euharistijskog slavlja.