Svečano otvorena izložba u Križevcima “50 godina Hotela “Kalnik”

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, u petak je svečano otvorena izložba 50 godina Hotela “Kalnik” Križevci, autora Damjana Abou Aldana.

Uvodne pozdrave uputila je ravnateljica Muzeja Tea Hatadi, a izložbi su nazočili direktor Hotela “Kalnik” Nikola Barbarić, križevački pročelnik Sandro Novosel i županijska pročelnica Ana Mušlek.

-Ovo je prva od četiri ovogodišnje izložbe iz fundusa Muzeja i iznimno mi je drago da radimo ovakve obljetničke izložbe. Zahvaljujem svima koji su pomogli u ovom zahtjevnom projektu – poručila je ravnateljica.

Damjan Abou Aldan zahvalio je Gradskom muzeju Križevci na drugoj izložbi u pet godina. -Odlučili smo da će katalog biti izrađen nakon izložbe, kako bi sve što kvalitetnije dokumentirali. Bilo je hrabro prije 50 godina krenuti u ovaj projekt izgradnje hotela, a siguran sam da je jednako hrabro i danas krenuti u novi početak hotela – kazao je autor i dodao kako vjeruje da će Hotel “Kalnik” ponovo biti “Mala Esplanada”.

Pročelnica Ana Mušlek uputila je pozdrave i u ime župana Darka Korena. -Drago mi je da smo se okupili na proslavi okruglog rođendana, jer 50 godina puno znači u kontekstu ovog projekta i objekta. Svi zajedno možemo biti ponosni na značaj hotela proteklih desetljeća u gospodarskom, društvenom i turističkom smislu. Hotel “Kalnik” je oduvijek bio mjesto okupljanja i druženja i vjerujem da će projektom rekonstrukcije hotel dobiti sjaj kakav zaslužuje – poručila je pročelnica i otvorila izložbu.

Hotel „Kalnik“ otvoren je 1. listopada 1972., a 2022. godine obilježeno je 50 godina njegova neprekinuta rada, a tom prigodom izlažemo prikupljene informacije i činjenice o njegovim počecima i kasnijem razvoju.

Poticaj za ovu izložbu bili su materijali i svjedočanstva prikupljena prilikom pripremanja izložbe posvećene 50 godina Križevačkog velikog spravišča 2018. Hotel „Kalnik“ bio je jedan od četiri novoizgrađena hotela u neposrednom okruženju. Godine 1969. otvoren je hotel „Podravka“ u Koprivnici (danas hotel „Podravina“); 1971. otvoren je hotel „Slavonija“ u Virovitici. Također, ujesen iste godine kada i hotel „Kalnik“ otvoren je hotel „Central“ u Bjelovaru.

Nešto kasnije se otvara motel u Vrbovcu (1978.), a hotel „Picok“ u Đurđevcu otvoren je 1981. godine. Iako je hotel „Kalnik“ bio određen u „B“ kategoriju, pojedini elementi njegova komfora premašili su zahtjeve te kategorije.

Hotel „Kalnik“ je svojom mikrolokacijom značajno doprinio urbano-estetskom izgledu središta grada; postao je središtem društvenog života i zabave lokalnog gradskog stanovništva, a zbog lokacije bio je atraktivan prolaznim gostima. Što se tiče njegove lokacije naspram Zagreba, to se utvrdilo kao posebna prednost. Štoviše, pretpostavljalo se da će puni kapacitet hotel ostvariti kada Križevci budu prometno povezani sa Zagrebom na manje od 30 minuta vožnje. Hotel se planirao i kao nadopuna kapaciteta zagrebačkih hotela u sezonskim vrhovima što je posljedica relativno male udaljenosti od Zagreba i relativno visoke kategorije, posebice stoga jer su zagrebački hoteli bili najpopunjeniji u vrijeme kada lokalni hoteli nisu imali značajan broj gostiju.

Izložba će se moći razgledati do 6. svibnja 2023. radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 19 te subotom od 10 do 12 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Izložbu je realizirao Gradski muzej Križevci uz podršku Tvrtke “Radnik” d.d. Križevci i Tiskare Zelina d.d.