Svečanom sjednicom Križevci proslavili 771. rođendan

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Križevaca održane u povodu Dana Grada kako su Križevci su jedan od razvijenijih gradova u Hrvatskoj i dodao kako stoga ne čudi što se u njega vraćaju obrazovani ljudi koji pomažu njegovoj modernizaciji.

Osvrnuvši se na to što su Križevci lider u zelenoj tranziciji, Milanović je rekao da je u tom gradu prvi puta u svoj automobil natočio ecodizel. -Zelena tranzicija je vruća tema u Križevcima i to je grad jedan od boljih za život u Hrvatskoj. Sretan vam 771. rođendan, samo naprijed, dobro razumijete posao i vodite grad u odličnom pravcu – poručio je Milanović

Pozdrave je uputio predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar napomeuvši kako je Gradsko vijeće bilo iznimno aktivno.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn rekao je da je riječ o gradu koji će do 2030. godine postati energetski neovisan, a sve zahvaljujući iskorištavanju sunčeve energije i geotermalnih izvora.

“771. rođendan naših Križevaca dočekujemo kao skladna zajednica svjesna svojih posebnosti i slobodarski grad dobrih ljudi, sposobnih prepoznati povijesni trenutak u kojem Križevci udaraju ritam ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj po pitanju energetske tranzicije i zelenih politika.

Križevci su danas prepoznati u Hrvatskoj i Europi kao grad primjer u iskorištavanju snage prirode i usmjeravanju njezine energije za dobrobit svojih stanovnika. Iako smješteni u središtu kontinentalne Hrvatske, već šestu godinu Križevci su pionir građanske energije, spremni iskoristiti sve blagodati svog položaja i jasnog usmjerenja – postati energetski neovisan grad do 2030. godine”, istaknuo je Rajn dodavši kako su hrabro krenuli u metamorfozu Križevaca u urbanu sredinu koja može živjeti od održive poljoprivrede, razvijati se uz snažno obrtništvo i poduzetništvo, koristiti prometnu infrastrukturu za doseljavanje mladih obitelji i ponosno čuvati svoj kulturni i hrvatski identitet.

“Posebno mi je drago što se o Križevcima posljednjih godina izvještava u svim relevantnim hrvatskim medijima kao gradu primjeru po pitanju solarne, a unazad nekoliko mjeseci i po pitanju geotermalne energije. Najviše mi kao gradonačelniku imponira činjenica da su i mnogi drugi gradovi krenuli putem Križevaca što nam predstavlja veliko zadovoljstvo. Spremni smo pomoći svima koji žele unaprijediti svoje sredine i podijeliti s njima naše primjere dobre prakse po pitanju održive i građanske energije. Križevci su prvi u Hrvatskoj krenuli i s projektom stambenog zadrugarstva koje mladim ljudima osigurava sigurno i priuštivo stanovanje.

Križevci danas predvode, inspiriraju i svjedoče. Predvode energetsku tranziciju, inspiriraju ulaganjem u popularizaciju znanosti, svjedoče o potrebi života u skladu s prirodom.

Dokaz tome su brojna priznanja i certifikati, Križevci su danas u top 10 gradova po odvojenom prikupljanju otpada, četvrti grad u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje, sve više građana koristi gradsku subvenciju za solarne elektrane. Niti jedan taj projekt ne bi bio moguć bez suradnje s građanima, a upravo ti projekti provode se radi njih. Kako znamo da smo uspjeli? Upravo po tome što smo potaknuli građane na promjenu mišljenja i stila života. I oni su svjesni da energetska transformacija Križevaca znači priliku za njih i njihovu kvalitetu života. Na to sam iznimno ponosan.

Velika sredstva ulažemo u obrazovanje jer smo svjesni da samo obrazovano stanovništvo može gradu donijeti dodatnu vrijednost. Novi vrtićki kapaciteti, obnova škola, produženi boravak, ulaganje u djecu i mlade Križevcima su donijeli status Grada prijatelja djece i Grada za mlade. Rezultati su vidljivi na svakom koraku. Naši nastavnici dobivaju najviša državna priznanja za znanost i obrazovanje, naši učenici dobivaju Oskare znanja i osvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima, naši sportaši postižu vrhunske rezultate. Naravno, sve je to rezultat njihovog rada i odricanja, a grad je tu da im omogući da taj rad bude dovoljno vrednovan i da im pomogne da žrtva i odricanje budu premostivi. Unazad nekoliko dana Križevci se mogu pohvaliti jednom od najmodernijih zvjezdarnica koja se nalazi u samom središtu Križevaca i služit će djeci, mladima i svima zainteresiranima koji praktički na svom pragu imaju priliku učiti o svemiru i znanosti.

Naši današnji laureati najbolji su među nama i živi svjetionici izvrsnosti koju Križevci danas nude Lijepoj našoj. Oni su redom samozatajni i zato im se grad odužuje dodjelom nagrada i priznanja koje su svojim radom i zalaganjem zaslužili. Na tome im od sveg srca čestitam.

Današnjih Križevaca ne bi bilo bez ogromne žrtve hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u kojem su značajan doprinos dali i naši križevački branitelji, najveći među nama. Križevce i Hrvatsku obranilo je malo hrabrih ljudi, kako inače voli reći Predsjednik i zato mu se ovom prilikom iz ovog našeg Hrvatskog doma još jednom zahvaljujem što je upravo ususret Danu Grada Križevaca odlikovao križevačke branitelje i tako odao dužno poštovanje prema tim ljudima i prema Gradu iz kojeg su potekli.

Neka nam dugo žive naši Križevci, grad sretnih ljudi, grad koji svakoga prima raširenih ruku i u kojem za svakoga ima mjesta, grad koji ljubomorno čuva svoju vlastitu tradiciju. Sretan nam Dan grada Križevaca!”, zaključio je Rajn.

Prisutne su pozdravili saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te izaslanik predsjednika Vlade, ujedno i župan Koprivničko-križevački Darko Koren.

Mišel Jakšić pohvalio je razvoj Križevaca. – Puno toga se mijenja, a posebno stil života na koji smo navikli. Okrenuli ste se zelenim politkama i da budete energetski neovisni grad, uz ulaganje u obrazovanje i obrazovne institucije. Uspješni ste u europskim fondovima i imate komponentu što novo i moderno nosi. Želim vam da sačuvate križevački duh i energiju te sposobnost da prihvaćate novo – poručio je Jakšić.

Darko Koren kazao je kako je 22 godina na svečanostima obilježavanja Dana grada. -Proteklih godina svjedočimo stvarima koje ovaj grad stavljaju na kartu ravnopravnih hrvatskih sredina, pa i van tih granica. Čuva nas sv. Marko Križevčanin, možemo se podičiti sakralnim objektima, katedralom, srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem. Otvorena je i Zvjezdarnica. ako je Ludbreg “centar svijeta”, onda su Križevci “centar svemira” – rekao je kroz smijeh župan i uputio još jednom rođendanske čestitke.

Plaketu Grada Križevaca primila je Tanja Baran iz Sesveta za izniman doprinos u očuvanju i promociji bogate baštine Križevaca i križevačkog kraja.

Priznanje Grada Križevaca primila je Danijela Zagorec iz Križevaca, za višegodišnje uzorne uspjehe u odgojno-obrazovnom radu te izniman doprinos u unapređenju kulturnog i društvenog života Grada Križevaca.

Priznanje Grada Križevaca otišlo je u ruke Mažoretkinja Grada Križevaca za uspješan dugogodišnji rad te promicanje ugleda Grada Križevaca u Hrvatskoj i šire.

Priznanje Grada Križevaca ide i Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, uz desetu obljetnicu kontinuiranog i predanog rada na promicanju znanosti i znanstvenoistraživačkog rada.

Priznanje u vatrogastvu Grada Križevaca pripalo je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bukovje, uz sedamdesetu obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na zaštiti od požara i čuvanju imovine.

Gradonačelnik Mario Rajn dodijelio je zahvalnice Sandri Vurnek, Andreju Dundoviću, tvrtki Metal 5 d.o.o., Tatjani Tkalčec i Mišelu Doskočilu.

U ime svih nagrađenih zahvalila je Tanja Baran istaknuvši kako joj je želja da Križevci postanu hrvatski Lourdes i grad hrvatske vinske kulture.