Tribina o Györgyu Lukácsu održana u Križevcima

U Gradskoj knjižnici u Križevcima danas je četvrta po redu filozofska tribina, ovaj puta posvećena Györgyu Lukácsu, jednom od najznačajnijih teoretičara marksizma.

Povod ovom okupljanju bila je stota obljetnica objavljivanja Lukácseve knjige ‘Povijest i klasna svijest’, prema mnogima jedne od najvažnijih knjiga marksizma. Organizatori ovog susreta bili su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci.

U ime organizatora Zavoda HAZU skup su pozdravili akademik Franjo Tomić, te dr. Ivan Peklić, a u ime Knjižnice, koja je ujedno domaćin tribine, Marjana Janeš Žulj. U prigodnom obraćanju istaknuto je kako je Lukács, mada je provodno danas anakronizam govoriti o njemu, ipak upravo u ovom trenutku možda aktualniji nego što je bio prije pola stoljeća.

Goste tribine predstavila je knjižničarka Martina Majdak. Na prvom mjestu to je dr. Lino Veljak sa katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, potom dr. Hrvoje Jurić, književnik, filozof i anarhist, te ‘domaća snaga’ dr. Zvonko Šundov, istaknuti marksist mlađe generacije i autor marksističkih djela, od kojih je nedugo u knjižnici predstavljena ‘Druga svježa voda u marksizmu’, o čemu smo pisali ovdje.

Okupljena publika sa zanimanjem je pratila zanimljiva izlaganja uglednih gostiju, a mi smo zabilježili nekoliko fotografija s tribine.