Tribina Zorislava Šojata održana u Križevcima

U Križevcima održana tribina Quo tendimus? Quid facere? Kamo idemo? Što uraditi?

U povodu Dana Grada Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima organizirali su u četvrtak tribinu „Quo tendimus? Quid facere?”

Gost tribine bio je Zorislav Šojat, stručni suradnik Centra za informatiku i računarstvo na Institutu „Ruđer Bošković”. Tribina je održana na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, a pozdravne riječi uputile su predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren.

Šojat je otvorio brojne teme. -Moramo razmišljati o hrani, živimo u izuzetno složenom sustavu. Biljke, hrana, zemlja ima svoje zahtjeve, a umjetnim gnojivima smo uništili zemlju. I naranča je bila nekada osam puta bogatija vitaminima i mineralima, jer na nikakvoj zemlji s dušikom koje ulijevamo pokušavamo uzgojiti istu vrstu – kazao je Šojat i dodao kako se u poljoprivredi uvijek znao red sadnje.

-U Hrvatskoj imamo jako puno zapuštenih polja i to su najbolja polja, jer su imala vremena 10-20 godina se odmoriti – istaknuo je.

Zorislav Šojat rođen je 7. travnja 1960. u Zagrebu. Prva dva razreda osnovne škole pohađao je u Kielu, a sve kasnije u Zagrebu. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, koju je završio 1978. maturalnim radom “Samoorganizirajuća gramatika”, koji je iste godine objavljen u časopisu Suvremena lingvistika. godine diplomirao je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomskim radom “Ustrojenje jezika APL”, te stekao stručni naziv “Profesor Opće lingvistike i Društveno-humanističke informatike”.