U Križevcima će u subotu biti održan 12. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

Završna svečanost 12. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” bit će održana u subotu 29. travnja 2023. u Križevcima. Svečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predstavljanjem zbornika Dom u srcu mom, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova Branik domovine te dodjelom nagrada.

Od 13.30 sati izv. prof. dr. sc. Jasan Šego sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu, a od 14.30 sati planira se obilazak grkokatoličke katedrale Presvete Trojice i knjižnice.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan petnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema dvanaestoga natječaja bude – domovina.

Na natječaj za 12. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva”Stjepan Kranjčić”, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2022., pristiglo je 139 književnih radova te 134 likovna rada iz ukupno 70 škola s područja cijele Republike Hrvatske.
Na književni natječaj javilo se 130 učenika iz 46 škola te 17 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra: u žanru poezije pristiglo je 88 pjesama, u žanru proze 42 rada i u žanru igrokaza 9 radova. Na likovni natječaj javilo se 127 učenika iz 50 škola te 6 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je o širem izboru radova koji će ući u zbornik (57 književnih radova i 34 likovna rada) te o užem izboru radova koji će biti nagrađeni (16 književnih i 6 likovnih radova).

Organizatori su 12. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga i Prigorski Media d. o. o. Pokrovitelji su glavnih nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Naklada Ljevak, Školska knjiga i Verbum, a pokrovitelji dodatnih nagrada su Alfa, Profil Klett i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima.
Doprinos organizaciji završne svečanosti daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Križevačka grkokatolička eparhija, Pučko otvoreno učilište Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Detaljnije se o svemu može doznati na www.djecji.kranjcic.hr.