U Križevcima predstavljena nova knjiga Vladimira Palošike

.Knjiga Vladimira Palošike ‘Kulturno-povijesna baština župne crkve sv. Ane u Križevcima’, predstavljena je večeras u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima.

Ovo nije prva autorova knjiga, a u posljednje vrijeme u njegovoj bibliografiji istaknuto mjesto zauzima knjiga o Glogovnici. Vladimir Palošika entuzijast je istraživač, a pročulo se njegovo otkriće lika sepulkralca, viteza Svetog groba, u jednom podrumu u Glogovnici. Obilazi teren i istražuje baštinu, a najveća je vrijednost njegovog rada bogata je fototeka, u kojoj su zabilježeni, među inim i neki izgubljeni ili izmijenjeni motivi.

Večeras predstavljena knjiga u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Gradske knjižnica „Franjo Marković”, posvećena bivšoj pavlinskoj, sada župnoj crkvi svete Ane, katalog je pokretnog i nepokretnog umjetničkog blaga, među kojim prevladavaju predmeti iz vremena pavlinskog samostana i pavlinske redovničke zajednice.

O knjizi su govorili akademik Dragutin Feletar, župnik vlč. Stjepan Soviček, Renata Husinec, te sam autor, koji je sadržaj knjige predstavio prezentacijom sa slajdovima.

Vladimir Palošika rođen je u Križevcima 1948. Višu gospodarsku školu završio je u Križevcima. Upravitelj je poštanskog ureda u Sv. Petru Orehovcu od 1990. do 2009. godine i često redlaže izdavanje prigodnih poštanskih maraka te idejno oblikuje prigodne poštanske žigove u spomen na povijesne osobe i obljetnice iz križevačke povijesti.