U novouređenom domu održana godišnja skupština DVD-a Sveti Ivan Žabno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Ivan Žabno večeras je u svom vatrogasnom domu održalo 131. redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.

Sjednici su, uz članove i članice DVD-a Sveti Ivan Žabno, prisustvovali brojni gosti. Među njima su bili načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš, tajnica Vatrogasne zajednice općine Sveti Ivan Žabno Kristina Matuško, blagajnik Vatrogasne zajednice općine Sveti Ivan Žabno Željko Gidić, predstavnici DVD-ova Mače, Donja Stubica, Strmec, Sigetec, Križevci, Kebel, Kabal, Haganj, Poljana Križevačka, Rovišće, Repinec, Sveti Petar Orehovec, Povelić, Cubinec, Đurđic, Brezovljani, Cirkvena, Hrsovo, Ladinec, Sveti Petar Čvrstec, Trema Budilovo, Trema Dvorišće te posebni gosti iz Slovenije – članovi Prostovoljnog gasilskog društva Zgornja Polsikava na čelu s predsjednikom Lovrom Metikošom.

Među gostima su bili i predstavnici tvrtki Njegovac d.o.o., ELVOD instalacije, Beton gradnja, Metalne usluge, zatim članovi Lovačkog društva Zec Sveti Ivan Žabno s predsjednikom Željkom Ružićem, predstavnici Udruge umirovljenika Sveti Ivan Žabno, Udruge žena, KUD-a Tomislav, Gradskog društva Crvenog križa Križevci, podružnice Euroherc osiguranja Sveti Ivan Žabno te podupirajući članovi Nikica Blažajc i Filip Miloš.

Izvješća o radu i plan rada te financijski plan usvojeni su jednoglasno. Sjednicu je vodio predsjednik DVD-a Damir Radmanić.

Zapovjednik Tomislav Kučina podnio je izvješće o radu u prošloj godini i rekao kako Društvo ima jednog višeg vatrogasnog časnika, 13 vatrogasnih časnika prve klase, četiri vatrogasna časnika, 22 dočasnika prve klase, 13 vatrogasnih dočasnika, 6 vatrogasaca prve klase i 18 vatrogasaca.

– Imamo i jednog člana vatrogasne mladeži, 20 članova podmlatka, 48 izvršnih i djelatnih članova, 25 operativnih članova te ostala 3 člana, jednog pomažućeg člana i jednog vatrogasnog veterana. U kolovozu prošle godine smo s dragim gostima obilježili 130. obljetnicu djelovanja DVD-a. Sudjelovali smo na prvoj smotri vatrogasnih vozila i opreme Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije. Početkom godine smo se prijavili na natječaj Fonda solidarnosti EU te 19. svibnja potpisali ugovor o sufinanciranju za zamjenu vatrogasne i IKT opreme oštećene prilikom uklanjanja posljedica potresa.

Ukupna vrijednost opreme je 20.513 eura. Sudjelovali smo na natjecanjima i terenskoj vatrogasnoj vježbi požarnog područja Koprivnica pod nazivom Podravina 2022 u organizaciji DVD-ova Sigetec i Peteranec. Organizirali smo pasivna dežurstva u vrijeme žetvene sezone. Na dislokaciju u srpnju odlaze dva naša člana, a u prošloj smo godini nastavili i s osposobljavanjem naših članova. Zahvaljujući Općini i načelniku dobili smo dvije rezervne boce za dišne aparate i dvije kacige za šumske požare čime se sigurnost naših operativnih vatrogasaca podigla na još veću razinu. Prošle godine smo imali 17 intervencija u kojima je sudjelovalo 113 vatrogasaca s 36 vozila – rekao je Kučina.

U planu rada za ovu godinu je brzo i učinkovito uključivanje s potrebnom opremom i ljudstvom u slučaju intervencija.

– U planu je i izvršavanje preventivnih pregleda domaćinstava i postojeće hidrantske mreže. Plan je i organizirati dežurstva za vrijeme žetve, javnu pokaznu vježbu, održavati opremu u ispravnom stanju te nabavljati novu opremu u skladu s mogućnostima, održati edukacije za pripadnike DVD-a i zainteresirane građane, provesti vježbu uzbunjivanja, tradicionalno organizirati bdijenje kod Isusovog groba na Veliku subotu, ići na hodočašća i sudjelovati na općinskom natjecanju sa što više ekipa. Posebnu pažnju treba posvetiti radu s vatrogasnim podmlatkom te organizirati i provesti osposobljavanje kadrova u našoj Vatrogasnoj zajednici i promovirati vatrogastvo u školi i dječjem vrtiću – rekao je Kučina.

Novi član DVD-a na skupštini je postao općinski načelnik Nenad Bošnjak, koji je sam izrazio želju za učlanjenjem. Spomenicu za 40 godina rada dobio je Zdenko Kucan, a podijeljena su i uvjerenja o završenim stručnim osposobljavanjima.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš istaknuo je kako će u vremenu pred nama biti opreme i sredstava.

– Trebamo svi raditi na tome da novih vatrogasaca ima što više. Ova danas podijeljena uvjerenja o završenom osposobljavanju govore da za DVD Sveti Ivan Žabno postoji svijetla budućnost, ali nemojte tu stati. Radite na operativi i jačanju kvalitete vaših vatrogasaca. U rujnu ili listopadu ćemo organizirati županijsku vatrogasnu vježbu. Naša županija je uspjela biti u samom vrhu hrvatskog vatrogastva po povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti. Povukli smo oko četiri milijuna kuna za opremu. Pred nama je još nekoliko europskih natječaja, jedan od njih je Interreg s Mađarskom. Hrvatska je ispregovarala s EU 61 milijun eura za vatrogastvo, još uvijek se dogovaraju detalji oko raspodjele sredstava. Svake godine Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije izdvaja o 47.780 eura za opremanje DVD-a. Iz tih sredstava je i kupljeno vozilo u Svetom Ivanu Žabnu – rekao je Palaš.

Na kraju skupštine okupljenima se obratio načelnik Općine i novi član Društva Nenad Bošnjak koji je zahvalio na prijemu u DVD te prenio pozdrave i u ime župana Darka Korena.

– Hvala vam na svemu što činite u unapređenju vatrogastva. Čestitam vam na ustrajnom radu i aktivnostima koje provodite. Apeliram da i dalje radite na stručnom osposobljavanju. Zadovoljan sam vašim radom i planom. Ove godine je započelo uređenje ovog doma. Bili ste aktivni i uložili ste znatna sredstva u grijanje doma. Dobar dio ste sami financirali, a i Općina je sudjelovala u toj investiciji. Dolaskom na čelo Općine, prepoznao sam vrijednost vašeg humanog rada. Štitite sve nas, naše živote i imovinu i zbog toga vam hvala. Hvala članovima koji su mi dali potporu i primili me kao člana. Želim vam puno uspjeha u radu – poručio je Bošnjak.

Pratite nas na društvenim mrežama!