Održana konferencija „Klimatski akcijski plan za poljoprivredu za Grad Križevce“

U Centru Mariapoli Faro u organizaciji Veleučilišta u Križevcima i Udruge za ekonomiju zajedništva te u sklopu projekta „Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu (SOFI)“ održana je konferencija pod nazivom „Klimatski akcijski plan za poljoprivredu za Grad Križevce“.

Okupljene je na početku pozdravila dekanica Veleučilišta u Križevcima dr.sc. Marcela Andreata-Koren i naglasila: „Ovaj projekt bih rekla, na kojem smo jedan od vodećih partnera, je jedan izvrstan nastavak onoga što mi velik broj godina radimo, a to je poticaj ekološke poljoprivrede i općenito održive poljoprivrede.“

Ovoj konferenciji prisustvovao je gradonačelnik Mario Rajn koji je tom prilikom poželio gostima dobrodošlicu u Križevcima i posebno pohvalio djelovanje Veleučilišta u Križevcima i Udruge za ekonomiju zajedništva: „Veleučilište u Križevcima i naša Udruga za ekonomiju zajedništva će, siguran sam, zajedno iznijeti ovaj hvalevrijedan projekt koji je itekako značajan doprinos našim nastojanjima da do 2030. godine postanemo energetski neovisan grad. Mi želimo biti grad koji je svačije prirodno okruženje, a ovo je više nego dobrodošla inicijativa i siguran sam rezultati ovog projekta će doprinijeti brendiranju grada i kvaliteti života svih pojedinaca koji će ovdje nastaviti živjeti.“

Projekt pod nazivom „Inicijativa za pametnu ekološku proizvodnju (SOFI – Smart Organic Food Initiative) predstavili su potom predsjednik Udruge za ekonomiju zajedništva Peter Fabjan te ispred Veleučilišta u Križevcima prof.dr.sc. Sandra Kantar.
Partneri na projektu su Udruga za Ekonomiju Zajedništva, Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika, Bosna i Hercegovina te udruga Starkmacher iz Mannheima, Njemačka. Projekt se provodi u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) koja financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU) iz Njemačke, a podršku projektu pružaju gradovi Križevci i Travnik te Visoka tehnička škola u sklopu Rhein-Waal University of applied sciences iz Klevea, Njemačka.

Ovim projektom otvorit će se prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskog akcijskog plana za poljoprivredu koji je ključna aktivnost na projektu. Istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima, uključit će se potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve u cilju podizanja svijesti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
U sklopu konferencije održano je predavanje dekana Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Ivice Kisića na temu utjecaja poljoprivrede na klimatske promjene dok je viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede Slavko Kopilović predstavio trenutne poljoprivredne prakse u Križevcima.
Održan je i okrugli stol na kojem su predstavljene postojeće dobre prakse i Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka grada Križevaca, a koji je predstavila savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje Petra Pomper.