Sjednica Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održana u Svetom Ivanu Zelini

Sjednica Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održana je večeras u dvorani „Nec“ u Svetom Ivanu Zelini.

Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima su bili župan Stjepan Kožić, potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, tajnik Kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, predstavnici Vatrogasne zajednice grada Svetog Ivana Zeline te brojnih DVD-a.

Usvojene su sve točke dnevnog reda, odnosno izvješće o radu i financijski plan za prošlu godinu te izvješće Nadzornog odbora.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek rekao je kako je protekla vatrogasna godina bila relativno uspješna.

– Ostvarili smo kompletan financijski plan koji smo si zacrtali, nabavili smo opreme i vozila više nego smo planirali, zahvaljujući raznim natječajima i EU fondovima. Iskoristili smo sredstva za sanaciju od poplava i potresa. Podignuli smo nivo vatrogastva za jednu stepenicu više. Educirali smo velik broj vatrogasaca. Na intervencijama nismo imali ozlijeđenih vatrogasaca, tako da možemo biti relativno zadovoljni. Što se vatrogastva tiče, naši sugrađani mogu biti bezbrižni i sigurni jer se mi odazovemo na svaki poziv. Imamo specijalističke timove i opremu, vozila i što je najvažnije, imamo želju i volju da pomognemo. Imamo puno djece i mladeži koja će u subotu sudjelovati na natjecanju u Klinča Selu. Oni su naša budućnost. Ostvarili smo izuzetan uspjeh na vatrogasnoj olimpijadi, imamo olimpijskog pobjednika, to su žene iz Ribnice. Čestitam im na tome i nadam se da ćemo na idućoj olimpijadi ostvariti ovako dobar uspjeh – rekao je Povrlišek.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dario Kezerić istaknuo je kako su od 16. do 18. svibnja zbog obilnih oborina odradili 305 intervencija.

– Odradili smo ispumpavanja vode i sanaciju stambenih i poslovnih objekata, izradili zečje nasipe te smo odradili preventivno djelovanje, posebno u području Pisarovine i Pokupskog. Najviše smo imali intervencija na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline. Bilo je ukupno 1100 vatrogasaca angažirano, a bili smo i na dislokaciji u Karlovačkoj županiji. Tamo je bilo 35 vatrogasaca s 12 vozila. Zahvaljujem vatrogascima koji su danonoćno bili na terenu – rekao je Kezerić.

Tajnica Stručne službe Vatrogasne zajednice Tea Jambrečina podnijela je izvještaj o radu Vatrogasne zajednice za prošlu godinu te istaknula kako su organizirali brojna usavršavanja i osposobljavanja.

– Tako smo za vatrogastvo ukupno imali 218 osposobljenih polaznika iz 10 vatrogasnih zajednica, za vatrogasca prve klase 205 polaznika, za vatrogasnog dočasnika 154 polaznika, a za vatrogasnog časnika 42 polaznika. U prošloj godini odradili smo nešto više od tri tisuće intervencija. Zabilježena su 2.404. događaja, i to oko tisuću požara, isto toliko događaja tehničke naravi, 12 događaja s opasnim tvarima te 262 ostala događaja. Najviše događaja je bilo na području Velike Gorice, čija je Javna vatrogasna postrojba odradila i najviše intervencija. Bili smo aktivni na natjecanjima gdje smo ostvarili izvrsne rezultate. Deset ekipa boravilo je u vatrogasnom kampu u Fažani. Nastavili smo s ulaganjima u vatrogasnu opremu. Našim članicama smo za opremu ukupno podijelili 332 tisuće kuna. Zagrebačka županija je ponovo osigurala sredstva od 60 tisuća kuna vatrogasnim zajednicama za intervencije izvan područja djelovanja. Za nabavu rabljenih vatrogasnih vozila dodijeljeno je 437 tisuća kuna, a za nabavu novih 662 tisuće kuna. U nabavu vatrogasne opreme uloženo je oko 234 tisuće kuna. Zagrebačka županija je s 70 tisuća kuna sufinancirala liječenje vatrogasaca u Specijalnoj bolnici Naftalan. U prošloj smo godini odradili i vatrogasne vježbe. Sustav vatrogastva na području županije je jako dobro organiziran – zaključila je Jambrečina.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec rekao je kako vatrogastvo u ovom gradu živi 148 godina.

– Ponosni smo na naših 29 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja sve ove godine djeluju na našem području. Ulažemo u vatrogastvo, svi naši vatrogasci koji izlaze na intervencije, oslobođeni su plaćanja komunalne naknade. Moja suradnja s Vatrogasnom zajednicom Svetog Ivana Zeline je izvrsna i napravili smo velik korak unaprijed. Upravo smo završili ciklus zamjene vatrogasnih vozila od kojih su neka bila starija od 40 godina. Trenutno nemamo nijedno vozilo u operativnom pogonu starije od 20 godina. Član sam DVD-a Sveti Ivan Zelina te cijenim i poštujem sve to što radite. Zahvaljujem Zagrebačkoj županiji, županijskoj i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te Ministarstvu unutarnjih poslova na podršci i donacijama. Prije dva tjedna smo preuzeli cisternu i navalno vozilo – rekao je Košćec.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader čestitao je Vatrogasnoj zajednici na uspješnom radu:

– Vatrogasna zajednica županije je snažna onoliko koliko je snažan najslabiji DVD. A ovdje djeluje najveći broj DVD-a u Hrvatskoj, vi spadate u jednu od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica u Hrvatskoj i zaslužujete posebne čestitke. Moram čestitati županu čiji rad pratim godinama, posebno rad prema Vatrogasnoj zajednici. Vidi se da je to velika potpora. Povećanje financijskih sredstava od strane Zagrebačke županije rezultiralo je i vašim boljim radom. Čestitam i gradonačelniku Svetog Ivana Zeline koji podupire vatrogasce. Hrvatska vatrogasna zajednica spada među najbolje organizacije u ovom dijelu Europe. Kada pogledamo rad postrojbi i broj uspješnih intervencija, spadamo u vrh europskog vatrogastva i s time se možemo ponositi. U posljednjih pet godina nabavili smo 4.150 vozila na razini cijele Hrvatske. Nadam se da ćemo iskoristiti velika sredstva EU i još više podići hrvatsko vatrogastvo – rekao je Sanader.

Na kraju sjednice okupljenima se obratio župan Stjepan Kožić i rekao kako Zagrebačka županija ima najviše vatrogasaca u Hrvatskoj.