Školarci prezentirali svoje vještine na Maloj virovskoj prkačijadi

U sklopu 8. Virovske prkačijade, prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača, danas je u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju održana Mala virovska prkačijada – natjecanje učenika osnovnih škola središnje Podravine u pripremi i prezentaciji prkača.

Uz školu domaćina, sudjelovali su i učenici OŠ Ferdinandovac, PŠ Drenovica, OŠ M. P. Miškine Đelekovec, OŠ Gola, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Legrad i OŠ Andrije Palmovića Rasinja. Nagradu za najkolač dobila je OŠ Virje, druga je bila OŠ Đelekovec, a treća PŠ Drenovica. Najbolju prezentaciju imala je OŠ Rasinja, druga je bila OŠ Koprivnički Ivanec, a treća OŠ Ferdinandovac. Nagradu za najkreativniji prkač dobila je OŠ Gola.

Natjecanju je prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Ana Mušlek koji školarcima i njihovim mentorima čestitali na marljivosti i ljubavi koje su uložili u izradu kolača te ih pohvalili na očuvanju tradicijske baštine naše županije.

Čestitkama su se pridružili i načelnik Općine Virje Mirko Perok, ravnateljica virovske osnovne škole Marica Cik Adaković, predsjednik Organizacijskog odbora Prkačijade Dražen Đurišević, predsjednik svjetske organizacije Taste of Peace Sarkis Yacoubian, državna prvakinja u slastičarstvu Dragica Lukin, idejni začetnik Festivala Stjepan Odobašić, članovi Organizacijskog odbora Festivala, ravnatelji uključenih škola, predstavnici zemalja gostiju Festivala i drugi.

Podsjetimo, 8. Virovska prkačijada održava se od 19. do 21. svibnja 2023. godine u Virju. Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Ove godine, uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja.

Pozivamo Vas da popratite program 8. Virovske prkačijade koja će posjetiteljima približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta!