Sve je spremno za 55. Križevačko veliko spravišče

Na Strossmayerovom trgu danas je predstavljen bogat program 55. Križevačkog velikog spravišča koje će trajati od 2. do 4. lipnja.

Pripremljeni su gastro program, koncerti, radionice, sajam rukotvorina, predstava pomirbe i još mnoštvo toga. Pročelnik za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel zahvalio je svima koji su sudjelovali u osmišljavanju programa.

– Zahvaljujem i svima koji će sudjelovati u provedbi svih aktivnosti u okviru naše najznačajnije kulturno-turističke manifestacije i najstarije manifestacije toga tipa u Koprivničko-križevačkoj županiji. U program su se ove godine osim gradskih ustanova, uključile mnogobrojne udruge. Ima za svakoga ponešto, a ima i novosti kao i svake godine. Veliku zahvalu upućujem sponzorima koji su prepoznali važnost ove manifestacije. Hvala Turističkoj zajednici, glumcima amaterima i novom redatelju Janu Kerekešu koji je dao jedan novi dodir tradicionalnoj spelanciji – rekao je Novosel i pozvao sve na Križevačko spravišče.

Direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš predstavila je bogat program ovogodišnjeg Spravišča.

– I ove godine smo se trudili da donesemo neka osvježenja u program. Sve se vrti oko naše predstave i drago nam je da je Jan prihvatio redateljsku palicu. Spravišče počinje u petak, 2. lipnja s Križevačkim malim spraviščem. Stotine križevačke djece i djece iz okolice će nastupati te predstaviti sve ono što su naučili i ono što ima veze sa Spraviščem i legendom. Imamo gastro manifestacije kao što su Večer vina i čvaraka, Pivišče, Štruklijada i Gvercijada. Sve poočinje u petak predstavom pomirbe kada se Kalničani i Križevčani sretno i veselo vraćaju u Križevce kako bi se pomirili. Nakon toga slijedi vatromet i koncert Marka Kutlića. Program K.U.F.E.R-a- će ići kroz sva tri dana, pa nas očekuju vatromet, cirkus i akrobacije.

U subotu će se održati Dječja spraviščijada znanosti i kulture, akcija “Sigurno i vješto u prometu” te projekt Zubić.

– U poslijepodnevnim satima očekuju nas nastupi mažoretkinja te KUD-a Prigorje i njihovih gostiju. Stižu povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se tradicinalno predstavljaju uz pucanj iz topa. Navečer su koncerti Klape Iskon i Matije Cveka. U subotu se tradicionalno peče vol. U nedjelju su na rasporedu radionice, dnevno promatranje neba, a navečer je program Europa pleše u Križevcima te drugi dio predstave o pomirbi. Nakon predstave, Spravišče će završiti koncertom Dražena Zečića. Imamo više izlagača nego prošle godine što nas veseli. Pozivam sve da dođu u Križevce i da provedu ugodan vikend – rekla je Gjigaš.

Redatelj predstave o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara Jan Kerekeš rekao je kako se u Križevcima osjeća kao kuće.

– Ovo je moj najveći redateljski projekt. Amateri često zvuče kao nešto neprofesionalno. Radio sam s desetak amaterskih grupa i mogu reći da amateri često pristupaju predstavama i nastupima s puno više ljubavi, srca i volje nego profesionalci. Drago mi je da se družimo na otvorenju i zatvaranju Spravišča. Imamo neke novitete, a moji glumci pomirbu i svađu imaju pod kožom. Žive svoje likove i spremni su za predstavu. Svi će se dobro zabaviti na predstavi – rekao je Kerekeš.

Ispred zlatnog pokrovitelja na konferenciji se obratio tajnik uprave tvrtke Radnik Darko Jambreković, koji je istaknuo kako Radnik ove godine obilježava 75 godina rada.

– Kao i svih godina do sada, Radnik je s zadovoljstvom prihvatio sponzorstvo. Tradicija naše tvrtke u gospodarskom smislu i tradicija Spravišča u kulturnom pogledu, zajedno rastu i grade se. Tvrtka Radnik je neizostavni dio te pozitivne i za Križevce značajne priče – rekao je Jambreković.