Učenici OŠ “Vladimir Nazor” Križevci u Pečuhu prezentirali rezultate projekta „Pisac u gostima“

Književni projekt „Pisac u gostima“ traje cijelu školsku godinu, a ideja projekta je da učenici dublje upoznaju lik i djelo pojedinog pisca, adaptiraju odabrano književno djelo u više različitih formi kako bi ga približili svim učenicima, a posebno onima kojima čitanje nije omiljena aktivnost te da na posljetku „odvedu pisca u goste“ u hrvatsku školu u inozemstvu.

Cilj je kroz književnost i čitanje povezivati učenike u domovini i u susjednim zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Za prvu godinu odabrana je suradnja s „Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom, gimnazijom i učeničkim domom Miroslava Krleže“.

Učenici OŠ “Vladimir Nazor” Križevci, članovi Čitateljskog kluba početkom godine proučavali su biografiju Augusta Šenoe koji je u Pečuhu polazio gimnaziju i studirao. Čitali su njegova djela i odabrali Povjestice za adaptiranje u različitim književnim formama.

Na kraju su rezultate svog rada prezentirali u Pečuhu gdje su gostovali u petak 19. svibnja. Pred mnoštvom učenika održali su priredbu koju je popratila hrvatska redakcija mađarskog nacionalnog radija. Učenica Iva Lelić održala je prezentaciju o Hrvatskoj i Križevcima, Eva Polimac Martić prezentirala je zanimljivosti iz Šenoinog života, učenici članovi Dramske skupine odigrali su igrokaz Postolar i vrag, Leona Božičević izvela je monolog Kuga, Lana Večerin pripovijedala je Kamene svatove uz kamishibai. U goste su odnijeli i dioramu Kugine kuće, jednu od pet diorama koje su učenici izrađivali na temelju povjestica.

Uz posjet školi, prezentiranje programa i druženje s kolegama, učenici su posjetili i Hrvatski književni klub „August Šenoa“, obišli izložbu Zlatno doba Zsolnaya u Zsolnay kulturnom centru i obišli centar Pečuha.

Iduće godine projekt se nastavlja. Nazorovci će pobliže upoznati, a zatim i odvesti u goste drugog pisca.

Sudjelovalo je 32 učenika 5. do 8. razreda. Projekt je osmislila i vodila knjižničarka Andrea Katanović Babić u suradnji s učiteljicom hrvatskoga jezika Selinom Golec Petrović. U pratnji je bio i ravnatelj Igor Brkić koji je s ravnateljicom mađarske škole dogovorio uzvratni susret hrvatskih učenika iz Mađarske.