U nedjelju završava najslađa manifestacija – 8. Virovska prkačijada

Zahvaljujući prkačima Virje je ponovno najslađe mjesto u Hrvatskoj i Europskoj uniji. U organizaciji Općine Virje i pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza, organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica, danas je otvorena 8. Virovska prkačijada – prvi europski festival malih tradicijskih kolača. Suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje, a manifestacija traje puna tri dana, do nedjelje 21. svibnja.

Uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja. Program je započeo jučer, Vrtićkom virovskom prkačijadom i Malom virovskom prkačijadom te prezentacijom ugostiteljskih zanimanja, a također je održana i pučka drama s pjesmom i plesom „Kam vrag nemre, dojde baba“. Festival je privukao rekordan broj posjetitelja koji su uživali u prezentiranim slasticama, a u pripremi prkača natjecale su se čak 24 udruge žena koje su pokazale svoje vještine prema izvornim recepturama.

Podršku Festivalu dali su vrhunski slastičari iz Hrvatske i cijeloga svijeta, kao i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana i članica Organizacijskog odbora Melita Ivančić, saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota, načelnik Općine Virje Mirko Perok, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina te brojni drugi uzvanici.

Okupljene je na početku pozdravio načelnik Perok, koji je zahvalio Organizacijskom odboru koji je napravio odličan posao, gostima iz drugih zemalja, volonterima te svima koji su dali svoj doprinos da Festival postane manifestacija sa svjetskim karakterom, a posebno posjetiteljima koju su prepoznali njegovu važnost.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević također je zahvalio svima na pomoći i podršci, naglasivši važnost zajedništva i dodavši kako naši prkači, koji su najbolji i najljepši, dovoljno govore o ponosu što je Virje najslađe mjesto u Hrvatskoj i šire.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota složio se kako je riječ o manifestaciji koja se kroz godine pozicionirala na svjetsku gastronomsku kartu te je pohvalio članice 24 udruge žena koje čuvaju izvorne recepte slastica i tako doprinose njihovoj zaštiti i prenošenju na nove generacije. Okupljenima je prenio i pozdrave ministrice Nikoline Brnjac te poželio posjetiteljima da uživaju u sadržajnom programu.

IMG 5854

Čestitke i pohvale Organizacijskom odboru, Općini, gostima, udrugama žena i svima uključenima uputio je i župan Darko Koren, istaknuvši:

quote desni 3„Čast nam je što sudjelujemo u manifestaciji koja je odavno prerasla okvire ove Županije i postala manifestacija sa svjetskim značajem i hvala svima koji su doprinijeli njezinom uspjehu. Posebno hvala gostima iz drugih zemalja koji nas podržavaju svake godine te dijele s nama svoje gastronomske vještine, kao i udrugama žena koje brižno čuvaju naše tradicijsko blago. Zajedništvo, suradnja i pozitivne emocije koje imamo priliku vidjeti na ovom Festivalu zauvijek će nam ostati u sjećanju i biti poticaj za daljnji uspješan rad. Želim vam svima da uživate na Prkačijadi!“

Župan je zatim i službeno otvorio manifestaciju te sa suradnicima i gostima obišao natjecateljice koje su predstavile svoje kolače i tehnike njihove pripreme.

Nakon obilaska održano je natjecanje u spravljanju podravskih prkača u četiri kategorije, koje su nadgledali majstorica slastičarstva, državna prvakinja i međunarodna sutkinja pri WACS-u Dragica Lukin i članovi prosudbenog povjerenstva. Također, svoje tradicionalne slastice su predstavili kulinarska reprezentacija Armenije, s naglaskom na izradu cvijeća od šećera, te slastičari iz Brazila i Australije.

Nagrada za najuređeniji štand pripala je Udruzi žena Dinjevac, u kategoriji kvalitete prkača po procjeni međunarodne komisije prvo je mjesto zauzela Udruge žena Vinica, drugo Udruga žena Crnec iz Novog Virja, a treće Društvo žena Novigrad Podravski. U kategoriji naj prkača po procjeni domaće komisije prvo je mjesto osvojila Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja, drugo Udruga žena Općine Vidovec, a treće Udruga žena Dinjevac. U kategoriji najboljih prkača na pladnju, 5×5, prvo je mjesto osvojila Udruga žena Molve, drugo Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja te treće Udruga žena Rakitnica.