Visoko gospodarsko učilište postalo je Veleučilište u Križevcima

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima postalo je u Veleučilište u Križevcima. Kako je do toga došlo kazala nam je dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren.

Vrlo jednostavno. Donesen je Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je rekao da sve visoke škole postaju veleučilišta. Da malo objasnim. U Hrvatskoj postoji binarni sustav visokoškolskog obrazovanja: sveučilišni i stručni studiji. Visokoškolske institucije koje provode stručne studije, u Hrvatskoj ih je 34, bile su ili veleučilišta ili visoke škole.

Novim zakonom sve ustanove koje provode isključivo stručne studije imaju naziv veleučilište. Nama je drago da smo postali veleučilište jer nam je to dugo godina bio i strateški cilj. Eto sada je, na ovaj način, i ostvaren. Zanimljivo je spomenuti da je Zakon predvidio i engleski naziv za veleučilišta, a to je University of Applied Sciences, što u prijevodu znači “sveučilište primijenjenih znanosti” i to najbolje opisuje takvu ustanovu. Naši nastavnici provode i znanstvena istraživanja, ali ona nisu bazična nego primjenjiva u praksi i svoja istraživanja ugrađuju i u nastavu.

Hoće li biti novosti u studijskim programima?

Nadamo se da hoće i da nećemo dugo čekati, ali o tome drugom prilikom da ne ureknemo. Uglavnom, ostajemo na tragu obrazovanja u poljoprivredi i/ili povezanosti s poljoprivredom.

Kako vidite križevačko Veleučilište u godinama koje dolaze?

Poljoprivreda je, općenito, vrlo dinamično područje u kojem se pogotovo u zadnje vrijeme događaju dramatične promjene, mijenja se cijeli koncept, od intenzivne prema održivoj poljoprivredi, što za posljedicu ima i uvođenje novih tehnologija i tzv. „pametne poljoprivrede“, zagovaraju se drugačiji načini obrade i održavanja tla nego što je to bilo stoljećima pa možemo reći i tisućljećima, više se pažnje posvećuje očuvanju okoliša i bioraznolikosti, a uz sve to poljoprivreda mora i dalje za samog proizvođača biti profitabilna. Veleučilište vidim kao mjesto koje svoje programe neprestano razvija i mijenja u korak s trendovima, ali i kao mjesto koje i samo sudjeluje u stvaranju trendova u poljoprivredi kroz znanstveno istraživački rad njegovih nastavnika.

Konkretno, promjene i poboljšanje postojećih studijskih programa događaju se stalno, što javnosti možda nije tako vidljivo, no osim ovih promjena, planiramo svakako ponuditi i nove studijske programe koji će pokrivati i šire područje od same poljoprivredne proizvodnje, odnosno koji će naglasak dati na cijeli ciklus proizvodnje i distribucije hrane „od polja do stola“. Kod svega toga važno je i neprestano ulaganje u suvremenu opremu kako bi studenti mogli učiti i imati stručnu praksu u okolnostima koje ih očekuju na budućem radnom mjestu i tako se što bolje pripremiti za njih. Nadam se da će sve to biti dovoljno privlačno da privuče mlade ljude da se odluče za neki od studijskih programa koje će Veleučilište nuditi i to ne samo maturante nego i one starije koji u zrelijim godinama odluče nastaviti svoje obrazovanje kao izvanredni studenti.

Posebno me veseli kada vidim studente koji stvarno žele naučiti što više, koji stvarno žele iskoristiti što im naše Učilište nudi, a nudi im stvarno puno toga. Oni koji žele ulagati u svoje znanje i za to se potruditi, postaju uspješni zaposleni ljudi. Budite i vi student Veleučilišta u Križevcima i iskoristite ove velike mogućnosti za samorazvoj, kao što su to i drugi i po kojima nas prepoznaju kao kvalitetnu ustanovu.

I, ne zaboravite. Poljoprivreda je proizvodnja hrane, ali i mnogo više. Ona je najveća i najraznovrsnija industrija na svijetu i plodno je područje za širok spektar znanja i zanimanja. To je područje koje možeš iskoristiti za razvoj svoje karijere!