Zagrebačka županija dodijelila gotovo 645 tisuća eura za obnovu tornja crkve u Velikoj Gorici

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec uručio je gotovo 645 tisuća eura vrijedan ugovor župniku Norbertu Ivanu Koprivecu za obnovu tornja crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Riječ je o ugovoru dodijeljenom putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije.

Zamjenik Kolarec, koji je i sam župljanin ove crkve, istaknuo je kako se raduje zajedno s više od 4400 obitelji koje gravitiraju ovoj župi danu kada će crkva biti u potpunosti obnovljena. Prisjetio se i veselju stanovnika Kravarskog povodom nedavnog svečanog otvorenja novoizgrađene crkve Uzvišenje Svetog Križa u Kravarskom za čiju je obnovu Zagrebačka županija temeljem javnog poziva osigurala 1,4 milijuna eura.

“Zahvaljujem se Vladi RH koja nam je oslobodila decentralizirana sredstva kako bi se obnovile sve zgrade javna namjene stradale u potresu”, naglasio je Kolarec te dodao kako je temeljem javnog poziva do sada potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,5 milijuna eura od čega su 23 ugovora u Velikoj Gorici. Najavio je skoro potpisivanje još dva ugovora i to za obnovu Područne škole Dubranec vrijedan dva milijuna i 800 tisuća eura i Društvenog doma u Kozjači.

“Ovo je samo pokazatelj kako jednom sinergijom s Vladom, Zagrebačkom županijom, gradovima i općinama, a čiji su javni objekti oštećeni, može se puno napraviti i ja vjerujem da u razdoblju koje je pred nama ćemo sve oštećene objekte i sanirati”, poručio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

“Crkva statički nije ugrožena pa smo mogli nastaviti s euharistijama. Zvonik je u svakom mjestu znak središta grada, ali i zvona koja trenutno ne zvone pozivaju na svetu misu pa se veselimo i tome, da će ponovno zazvoniti”, rekao je župnik Norbert Ivan Koprivec.

Dodjeli ugovora nazočio i je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar koji se zahvalio Vladi RH i Zagrebačkoj županiji.

“Doznačavanje ovih sredstava ovome mjestu, koje iz milja zovemo velikogoričkom katedralom, puno znači za sve vjernike. Veseli da su sredstva, nakon razornog potresa, osigurana i za školu u Dubrancu i Stari grad Lukavec. Obnova svih naših ustanova, škola i mjesnih odbora daje nadu i optimizam da će uskoro biti obnovljeno i sve ono što dosad nije bilo obnovljeno, kao i da će naši ljudi i obitelji koje su u kontejnerima do ove zime biti u čvrstome objektu i dostojanstveno dočekati Božić”, rekao je Ačkar.