Fotonaponske elektrane bit će postavljene u Križevcima, Koprivnici, Svetom Petru Orehovcu, Molvama, Kloštru Podravskom, Goli i Legradu

Danas je u prostoru Koprivničko-križevačke županije održano potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi postavljanja fotonaponskih elektrana na školskim objektima.

Župan Darko Koren rekao je kako i ovaj događaj ukazuje da je opredjeljenje Koprivničko-križevačke županije da se ide u pravcu kako bi se osigurala energetska neovisnost. -Osim što se ovdje proizvodi veliki postotak plina od ukupne hrvatske proizvodnje, županija pretendira i na alternativne izvore energije. Bogati smo geotermalnim izvorima i u tijeku su u općini Legrad istražni radovi na dvije velike bušotine, a interes je velik i za druge lokacije. U pripremi je i veliki projekt izgradnje solarne elektrane snage 50 MW na području općine Rasinja i još nekoliko manjih.

Ovaj program se uklapa u to naše opredjeljenje proizvodnje energije iz vlastitih izvora. Danas potpisujemo 7 ugovora ukupne vrijednosti 292 tisuće eura. Sedam grupa je potpisa, Gola, Legrad, Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski, Molve, Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci i Srednja škola Koprivnica.

Ugovori obuhvaćaju izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju i montažu panela. Sredstva za škole su osigurana iz decentraliziranih sredstava i za dva ugovora iz županijskih sredstava – rekao je Koren i dodao kako su i ranije postavljane fotonaponske elektrane na školskim objektima. -U 2021. godini su bila tri projekta u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a u 2022. godini Kalinovcu, Kalniku i Sokolovcu. Te ugovore od 95 tisuća eura financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i u tijeku je uključenje od strane HEP-a. U sklopu Centra kompetentnosti postavljene su elektrane na Obrtničku školu Koprivnica i Strukovnu školu Đurđevac – rekao je župan.

Uime svih ravnatelja zahvalila je ravnateljica Srednje škole “Ivan Selajnec” Križevci Gordana Juran-Ratković istaknuvši kako će ova vrijedna inicijativa pomoći poslovanju škola. -U školama odgajamo djecu i učimo ih zelenim politikama i ekologiji. Najbolje je učiti primjerom i sigurno će ova inicijativa koju mogu vidjeti, imati na njih utjecaj. Želimo biti neovisni i želimo da nam poslovanje bude lakše – poručila je ravnateljica.

Potpisano je sedam ugovora vezanih na škole: OŠ Gola, OŠ Legrad, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Kloštar Podravski, OŠ Molve, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Srednja škola Koprivnica.

Radove će izvoditi tvrtka Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. i tvrtka Montsistemi d.o.o. Ugovori obuhvaćaju izradu projektno-tehničke dokumentacije te izgradnju i montažu elektrane, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 292.130,53 eura.

Potpisivanju je nazočio i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnici Ana Mušlek i Darko Masnec.