Otvorenje izložbe Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” održat će se u Križevcima

Otvorenje izložbe Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” Blagoglagoljiva imaginacija održat će se u utorak, 20. lipnja s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

Izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2023. i moći se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

“Popovačka udruga likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”, neprofitna je udruga likovnih umjetnika, osnovana 2013. godine i okuplja likovne amatere radi ostvarivanja zajedničkog interesa u očuvanju kulturne baštine te razvoju likovne umjetnosti i kulture Republike Hrvatske, koji svojim neprekidnim radom već godinama upotpunjuju kulturnu ponudu Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Osnovna djelatnost Udruge je promicanje, razvoj i unaprjeđenja likovne kulture i kulturnog turizma, poticanja sinergije za dobrobit društva u cjelini, organizacija skupnih izložbi svojih članova, organizacija likovnih kolonija, edukativnih aktivnosti (tečajeva, seminara, radionica), podizanje svijesti lokalnog stanovništva, a posebno mladih o nužnosti čuvanja tradicijske baštine i kulturnog identiteta kao temeljnih čimbenika održivog razvoja te razmjena iskustava sa sličnim udrugama s područja svih dijelova Hrvatske.

“Bogatstvo hrvatske kulturne baštine vidljivo je kroz stoljeća u svim segmentima ljudskog djelovanja. Posebno mjesto u očuvanju identiteta ima, uz govor, i hrvatska pisana baština što nas je inspiriralo da likovno osvijestimo Slovo i stvorimo radove za izložbu “Blagoglagoljiva imaginacija“. Najstariji hrvatski tekstovi pisani su na glagoljici, pismu koje je imalo veliku ulogu u stvaranju hrvatskoga kulturnog identiteta. Sama riječ glagoljica nastala je prema staroslavenskoj riječi „glagolati“, što znači govoriti, a obzirom na to da smo mi slikari mi smo pričali bojama na temu glagoljice.
Nadam da će kroz zanosne boje sjećanja i lutanja prenesena na slikarska platna, slikari Moslavačkog štrka pridonijeti radosti druženja s glagoljicom i uživati u našoj likovnoj avanturi.”, poručila je Marija Pukec Žigić, PULS “Moslavački štrk”.