U Svetom Petru Čvrstecu održana Balogijada

Balogijada je postala jedna od najvećih nacionalnih manifestacija za učenike hrvatskih osnovnih škola te je u njoj ove godine sudjelovalo više od 1100 učenika iz 155 naših osnovnih škola. Organizira je OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno u kojoj je Zvonimir Balog 60-ih godina 20. stoljeća predavao likovni odgoj.

Danas je održana završna svečanost 5. Balogijade u Balogovu rodnom mjestu Sveti Petar Čvrstec pokraj Križevaca, a u svečanom programu sudjelovali su učenici iz raznih dijelova Hrvatske.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić zaželio je uvodno dobrodošlicu učenicima i mentorima. -Hvala vam što učestvujete u Balogijadi i što ste svi tako dobri i kvalitetni. Danas ste svi ovdje pobjednici. Čestitam svima koji će danas biti nagrađeni i dobiti priznanja – rekao je Ljubić.

-Zahvaljujem se svima na trudu, i roditeljima i mentorima. Raduje me što se ovakva nacionalna manifestacija održava u tako malom mjestu. Čestitam svim dobitnicama i naravno želim da se ugodno družite i zabavite, a gospođi Balog želim puno sreće i zdravlja i da doživi što više ovakvih Balogijada – rekao je općinski načelnik Nenad Bošnjak.

Pozdrave je uputio i ravnatelj škole Tomislav Hanžeković.

-Ovdje je sve i počelo s prvom Balogijadom, nakon toga smo imali dvije virtualne, prošle godine smo bili u Tremi, a sada se vraćamo opet ovdje. Ove godine na natječaj je stiglo 1100 radova iz svih osnovnih škola. Koliko sam imao priliku vidjeti, pristiglo je puno kreativnih i originalnih radova i vjerujem da odabrati najbolje radove nije bilo nimalo lako – kazao je ravnatelj.

-Jako mi je drago što ste potegnuli iz bližih i daljih krajeva naše domovine ovdje u Sveti Petar Čvrstec. Svake godine trudimo se prikupiti vrijedne nagrade, a to su po meni knjige. Iz današnje perspektive Balogijada u likovnom izražavanju učenika i krasnoslovno-scenskom, otvara učenicima mogućnost da se izraze na jedan širok i nesputan način – napomenuo je voditelj Balogijade Tomislav Hrebak.

Današnjoj svečanosti nazočila je i županijska pročelnica Ana Mušlek, ravnatelji križevačkih osnovnih škola Tomislav Bogdanović i Igor Brkić te brojni drugi gosti.

Stručna prosudbena povjerenstva koja su radila u natječaju:
Krasnoslovno-scenski natječaj – Barbara Rocco, filmska, televizijska i kazališna glumica, redateljica i scenaristica
Zvonimir Ilijić, kazališni, filmski i televizijski redatelj i scenarist, Sunčana Zelenika Konjević, kazališna, filmska i televizijska glumica i voditeljica

Likovni natječaj:
Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Ranka Javor, povjesničarka umjetnosti i komparatistica i Manuela Vladić Maštruko, akademska slikarica i ilustratorica.