U Svetom Petru Orehovcu predstavljena vrijedna knjiga Zdenka Baloga

Knjiga “Sakralni objekti i sakralna baština na području Općine Sveti Petar Orehovec” Zdenka Baloga prigodno je na blagdan Petrova predstavljena u vatrogasnom domu u Svetom Petru Orehovcu.

Županijska pročelnica Ana Mušlek, brojni mještani, ali i gosti, prisustvovali su promociji knjige, koja je 12 Balogovo ostvarenje. Zadovoljstvo objavom knjige nije skrivao načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak koji je naglasio kako je ponosan da sada već drugu knjigu u dvije godine izdaje Općina. -Te knjige na svjetlo dana obznanjuju mnoge vrlo važne činjenice za ovaj kraj. Ove dvije knjige su temelj za buduća istraživanja, budući da mi nemamo previše nekih izdanja, stoga je ovo pozivnica i profesionalcima i amaterima da istražuju ovo naše potkalničko područje – kazao je, između ostalog, Poljak.

Župnik župe sv. Mihaela Arkanđela vlč. Krunoslav Detić kazao je kako će svi koji će prolistati, pročitati knjigu iznenaditi se koliko toga ima u ovom kraju. -Primijetit ćete da su to objekti koje je potrebno obnoviti. To su temelji kulture i vjere jednoga kraja, a kada bi sve to porušili izgubili bi svoj identitet. Kada pogledate koliko je ljubavi utkano u te naše sakralne objekte pitate se gdje su ljudi našli toliko želje, snage, volje da nešto tako naprave, a bez tehnologije koju danas imamo. Zato su ovakve knjige neprocjenjivo važne, jer će budući generacije koje dolaziti moći puno naučiti – poručio je vlč. Detić.

-Iznimna mi je čast i još veće zadovoljstvo što danas mogu biti jedan od promotora ovog djela, ove knjige mojeg kolege i prijatelja, dr.sc. Zdenka Baloga. Ovo je 12 knjiga koju je Zdenko napisao i jedna je sada još u procesu o Križevcima u 18. stoljeću. No, isto tako čestitam i načelniku Franji Poljaku, koji kao dužnosnik jedne lokalne samouprave ima sluha za ovakve stvari, što mene kao povjesničara jako veseli, ali i obvezuje na daljnji rad i istraživanje.

Kada uzmete u ruku ovo djelo ono je već samo po sebi impozantno, i već sama naslovnica je bogato ilustrirana. Knjiga nas vodi kroz cjelokupnu povijest ovog kraja od početka, preko rimskih puteva, pa do onih najvećih opasnosti s kojima se ovaj kraj borio, a to je bila osmanlijska opasnost – kazao je promotor ove knjige dr. sc. Dejan Pernjak, predavač na Sveučilištu Sjever, te dodao kako autor donosi i kratak pregled rane povijest miholečkog i orehovečkog prostora, koji se, kako je kolega Balog to uvodno naveo, približno se s ovim područjem poklapaju granice dviju župa: župe svetog Petra apostola u Svetom Petru Orehovcu te župe sv. Mihaela arkanđela u Miholcu. Obje ove župe nalaze se u sastavu Kalničkog arhiđakonata te Križevačkog dekanata. Njihov položaj u Kalničkom arhiđakonatu nije se mijenjao od prvog popisa župa Zagrebačke biskupije sve do danas.

Autor knjige dr. sc. Zdenko Balog istaknuo je kako je jako uzbuđen i napomenuo da je prisutna i trema. -Prvo moram reći hvala vama što ste se u ovako velikom broju okupili, a drugo, ni jedna knjiga ni jedan projekt ne nastaje snagom jednog čovjeka, pa tako je i ova knjiga nastala. Puno sam surađivao s raznim izdavačima, ali do sad nisam nikada imao ovako veliku podršku kao što mi ju je dao načelnik Franjo Poljak, kojega mogu istaknuti kao suatora ove knjige – kazao je Balog te pozvao sve na očuvanje ove vrijedne sakralne baštine.