Igor Galaš u Križevcima obilježio 20 godina karijere

Gradski muzej Križevci u Likovnoj galeriji za sve sugrađane i goste pripremio je retrospektivnu izložbu i to “samo” nagrađenih radova Križevčanina Igora Galaša, koji je na svjetskoj modnoj sceni jedan od najnagrađivanijih hrvatskih modnih dizajnera.

Galaš je ponio titulu Svjetskog ambasadora mode 2011. godine, a ovom se izložbom prvi put predstavlja u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, u gradu u kojem radi i živi. Izložba je otvorena u četvrtak, a svečano ju je otvorila županijska pročelnica Ana Mušlek, koja je uputila pozdravne riječi i u ime župana Darka Korena te čestitala Galašu na dosadašnjoj karijeri kao i na postavljenoj izložbi.

Uvodno se nazočnima obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, koja je uz pozdrave pročitala i dio predgovora kustosice izložbe Elizabete Wagner, koja nije mogla večeras nazočiti otvorenju. -Moda u Galaševom slučaju prerasta u umjetnost; jednostavna haljina postaje skulptura; sredstvo kojim se može izraziti dublja misao osim estetskog zadovoljstva nositelja. Galaš, zajedno s Treščecom, konceptualno promišlja svoj dizajn. Igor Galaš i Mario Treščec su već duže vrijeme svjesni glavnih ekoloških problema antropocena, masovne proizvodnje i štetnog utjecaja na okoliš. U pokušaju da skrenu pažnju javnosti na potrebu samoodrživosti mode, izlažu na skupnih izložbama ekološke tematike. Igorov rad “Ako imaš viška stavi u džep” izložen na ULUPUH-ovoj “Art Eco” izložbi jedan od prvih javno izloženih radova s temom reciklaže tekstila u Hrvatskoj.

Svaka Galaševa kolekcija ima svoju ideju-vodilju koja je unaprijed sagledana iz svih uglova i temeljito razrađena pa, kao i klasična umjetnost, odražava kritiku ili stanje društva. Antropološki gledano, Galaš kao i mnogi drugi veliki modni kreatori osim mainstream mode anticipira antimodu uvodeći u svoje modele liniju i boju svojstvenu tradicionalnoj odjeći, narodnoj nošnji ili povijesnom kostimu i tako stvara nove kolekcije, gradi svoj osebujan stil dostojan naziva “Hrvatski kralj pletenine”. – napisala je, između ostalog, Elizabeta Wagner.

Autor Igor Galaš kratko se obratio nazočnima i zahvalio na dolasku istaknuvši kako mu je drago da u svojem gradu može obilježiti 20 godina rada.

Pratite nas na društvenim mrežama!