Koncert Puhačkog orkestra ukrajinskih bogoslova u križevačkoj katedrali

Križevačka eparhija poziva vas na koncert Puhačkog orkestra ukrajinskih bogoslova, u nedjelju, 2. srpnja s početkom u 11:30 sati u katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Dvadeset i sedam bogoslova Grkokatoličkog sjemeništa Svetoga Duha iz ukrajinskog grada Lavova u sedmodnevnom su hodočašću po Hrvatskoj.

“Prvi put smo svi u Hrvatskoj, jako nam se sviđa vaša zemlja, doživjeli smo prekrasnu dobrodošlicu u jednom bratskom ozračju. Došlo nas je 27 bogoslova iz Lavova, svi smo muzičari, ili pjevamo ili sviramo, nemamo neko akademsko glazbeno obrazovanje, i prvi nam je doticaj s glazbom bio upravo kroz naš Puhački orkestar koji imamo u sjemeništu”, kazao nam je u ime svojih kolega pitomaca Jurij Bebenčuk, bogoslov iz Lavova.

“Križevačka katedrala samo im je jedna od postaja putovanja kroz Hrvatsku koje je organizirano u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, želeći mladim studentima bogoslovije iz Ukrajine približiti hrvatski narod, kulturu, vjeru i običaje, zajedno moliti s njima i upoznati ih i s grkokatoličkim župama u Hrvatskoj. Bili su u Zagrebu u franjevačkom svetištu sv. Antuna Padovanskog, potom su posjetili Đakovo i u katedrali sv. Petra pjevali na svetoj misi; Slavonski Brod kao vrlo živu grkokatoličku župnu zajednicu, te Lipik gdje su održali koncert duhovne glazbe”, rekao je vladika mons. Milan Stipić.

U lavovskom Bogoslovnom sjemeništu je inače oko 150 kandidata za svećenike. Zahvalni su, kaže vicerektor o. Mihajlo Lesiv, na tolikim duhovnim zvanjima, a njihovi svećenici su na službi po cijelom svijetu. “Vjerujem da je to Božji plan, da tamo gdje ima malo, šalje od onih koji imaju puno, pa evo i duhovnih zvanja, koje odgajamo za duhovnu misiju ne samo svome narodu, nego i drugim narodima po cijelom svijetu. Osjećam snažnu prijateljsku bratsku atmosferu u Hrvatskoj, i to nama iz Ukrajine u aktualnoj situaciji jako puno znači”, kazao je o. Mihajlo.